Sorgeskeppet

13 december 2002

Författare: Hobb, Robin

Serie: Handelsmännen och de magiska skeppen del 2

Andra tegelstenen i Hobbs längsta serie hittills. Ett mittskede som skapar smärta.

Althea är tillbaka i Bingestad efter sin hårda tid på Skördemannen. Nu skall hon ge sig i kamp med sin familj för att få tillbaka det som rätterligen tillhör henne – hennes själsskepp Vivacia. Vad hon inte väntade sig då hon kom hem var att Vivacia inte såg ut att komma tillbaka på ett tag.
Vivacia har kapats av pirater, och Kyle Haven har fängslats som enda överlevande av hennes besättning. Prästlärlingen Wintrow sitter i kläm. Kapten Kennits ben måste amputeras för att piraten skall överleva. Wintrow vet att hans chanser att få behålla livet är oerhört små. Det verkar som om han aldrig skall få se sitt kloster igen. Kennit smider planer för sin omgivning, i vilka Wintrow och horan Etta ingår.
Althea tar hjälp av sina skumma vänner och bundsförvanter och inser desperat att det bara finns ett skepp som kan hjälpa henne – Det galna skeppet som ligger på Bingestads strand, vars rykte man skrämmer små barn med.

Boken var en direkt fortsättning på Magins skepp. Den öppnade en massa nya dörrar och skapade på ett mästerligt vis en helt ny berättelse utav den gamla. Lite synd bara att de Äldste, som vi känner igen från Fjärrskådarna skall komma tillbaka lite väl mycket. Boken hade ett väldigt grymt slut – det bara klipptes av och lämnade allt när det var som mest spännande. I det stora hela var den en förebyggande bok som bara skapade nya möjligheter. Det bådar för en riktigt bra final i sista delen av serien. Eftersom den här boken bara är en bro mellan första och sista delen ger jag den inte full poäng.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *