Med hjärtat i halsgropen

3 februari 2016

Författare: Elin Niklasson

År: 2015

Förlag: Fantasiförlaget

Serie: Trilogin om Amuletten del 1

Titeln, ”Med hjärtat i halsgropen”, är en beskrivning av det sinnestillstånd som bokens huvudperson, fjortonårige Tozan, befinner sig i närmast konstant, från första till sista sidan. Det börjar in media res, med Tozan som just stulit något ytterst värdefullt och farligt, från sin egen pappa, och desperat försöker ta sig hemifrån utan att bli upptäckt. Inte helt enkelt eftersom Tozan bott hela sitt liv i ett jättestort och välbevakat slott, han känner knappt till världen utanför. Han har råkat höra hur hans far fått order av kungen att utplåna en hel by, män, kvinnor, barn. Tozan rymmer för att han vill varna byborna.

Här återfinns således en del av fantasygenrens stapelvaror: Förtryckt folk, ond ledare, en ung hjälte som något motvilligt slungas ut i äventyr, en vandring genom okända marker där faror lurar. Naturligtvis hotas hela världen av undergång. Den har faktiskt nästan gått under redan för detta utspelas, precis som ”The Cronicles of Shannara”, i en avlägsen framtid när civilisationen, som vi känner den, är ett vagt minne blott. Och det finns ett möjligen magiskt föremål, av ungefär samma hotfulla dignitet som ringen Tolkien skrev om.

Det här är den sjuttonåriga författarinnans debutbok och visst märks det att det är ett förstlingsverk, prosan haltar på sina ställen, överlastade beskrivningar av hur rädd någon är till exempel och det himlas väldigt ofta med ögonen i replikskiftena mellan huvud- och bipersoner. Fast får tillägga att jag, senare, råkade läsa en roman av en internationellt känd författarinna – Gillian Flynns ”Mörka platser”- och där himlades det också med ögonen himla ofta. Man skulle ju kunna vara se himlandet som ett viktigt betydelsebärande element, som klargör något om de olika personernas karaktärer och deras samspel.

Det finns glimrande humoristiska partier i berättelsen om Tozan och spännande är det ju. Det är första delen i en planerad trilogi och det kommer att bli spännande att inte bara följa Tozans vidare äventyr utan även författarinnans utveckling. Jag hoppas på ännu mer magi i nästa del.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *