Steampunk

4 juli 2008

Författare: Vandermeer, Ann & Jeff

Serie: Fristående

Steampunk är en genre och en subkultur som, med reservation för variationer, blandar ny och gammal teknologi med det Viktorianska samhället. Det är en bra grund att utgå ifrån, för jag vet inte så överdrivet mycket mer, åtminstone inte när det kommer till litteratur. Men steampunk som subkultur har intresserat mig ett tag nu, med sin säregna estetik. Det är snyggt och fascinerande och utgör en bra miljö för berättelser på film. Detsamma borde naturligtvis gälla även för det skrivna ordet, tänkte jag, och köpte glatt den här antologin när jag fick reda på att den fanns.

Tretton noveller och tre essäer som visar upp lite av genrens historia, stil och variationer. Jag tänker inte gå in på någon närmre beskrivning av enskilda noveller (förutom en). Generellt sett så handlar de om, i olika mängd: uppfinnare, uppfinningar före sin tid, äventyr och incidenter med dessa uppfinningar, krig och politik. Förvånansvärt mycket män i huvudroller, också. Det var väl inte propert för viktorianska damer att få olja i håret, kanske. Men det här är mer ett indirekt problem. I regel så pysslar det andra könet mindre med krig och andra dumheter. För just krig och äventyr hade jag gärna läst mindre om.

Min favoritnovell i den här samlingen är den som skiljer sig allra mest från de andra. Den bästa beskrivningen finns i inledningen:

Molly Brown’s ’The Selene Gardening Society’ spotlights the light, playful side of steampunk with its clever and witty banter – a comedy of manners with a steampunk swagger. Who doesn’t want to start a garden on the moon? Clockwork and environmentally conscious: greenpunk.”

Det hela börjar med en stackars fru som inte får ha sin trädgård ifred, efter att maken lämnat sin matematik för att bli en trädgårdsmästare. Jag tycker att det är klockren läsning och jag hade gärna sett att fler noveller hade använt steampunkmiljön på ett liknande sätt. I bakgrunden, det vill säga.

Men Steampunks största problem har inte med variationen att göra (åtminstone inte direkt). Det finns inga toppar. Inte ens min ovan nämnda favorit skulle hamna högt upp på en betygskala. Antologier får oftast sin glans av ett par noveller, som är bra mycket bättre än alla andra. Steampunk har inga sådana, utan lever strax över medelgränsen när den inte trillar under den.

Det är väl tänkt att Steampunk ska fungera som en inkörsport, ett bra ställe att börja på, och den lyckas. Mitt intresse för genren växte. Men jag är osäker på hur bra steampunk gör sig i novellform, så nästa läsning får bli i det längre formatet. Det var intressant läsning, absolut, men just nu känns det som att jag hellre tittar på steampunk än läser den. Så det får bli en svagare trea som betyg.

The 19th-Centuary Roots of Steampunk, av Jeff Nevins
Excerpt from The Warlord of Air, av Michael Moorcock
Lord Kelvin’s Machine, av James P. Blaylock
The Giving Mouth, av Ian R. MacLeod
A Sun in the Attic, av Mary Gentle
The God-Clown Is Near, av Jay Lake
The Steam Man of the Prairie and the Dark Rider, av Joe R. Lansdale
The Selene Gardening Society, av Molly Brown
Seventy-Two Letters, av Ted Chiang
The Martian Agent, A Planetary Romance, av Michael Chabon
Victoria, av Paul Di Filippo
Reflected Light, av Rachel E. Pollack
Minutes of the Last Meeting, av Stepan Chapman
Excerpt from the Third and Last Volume of Tribes of the Pacific Coast, av Neal Stephenson
The Steam-Driven Time Machine: A Pop Culture Survey, av Rick Klaw
The Essential Sequential Steampunk: A Modest Survey of the Genre within the Comic Book Medium, av Bill Baker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *