Stenväktarnas arv

9 maj 2013

Författare: Olsson, Hans

Serie: Elementstenarna del 3

Flickan Sarisa förs av Garland till borgen Drugendaub för att bistå honom i hans märkliga syften att förändra världen.
Tar är på jakt efter de rövare som tog hans älskade ifrån honom och är ute efter hämnd.
Desertörerna från Faroiskogen letar efter sin kidnappade flicka.
Magikern Valgone hålls fången utan möjlighet att använda sin magi. Han är bruten och har nästan gett upp hoppet om att kunna stoppa Garland.

Det här är den sista delen i Hans Olssons trilogi Elementstenarna.
Här vävs de olika historierna samman samtidigt som fullt krig rasar på många håll. Tar har gått från en motvillig hjälte till en hämndlysten man som är på gränsen till att bli galen av hat och av sin inre magi. Just Tars historia är den som jag tycker är mest intressant att följa. Hur den glade, självsäkra tjuven förvandlats till något som börjar likna en iskall mördare.
En del nya karaktärer presenteras samtidigt som vi åter tar upp bekantskapen med karaktärer från de tidigare böckerna. Jag hade gärna läst lite mer om prisjägaren Tasrun som jag gillat sedan första boken. Här får han inte lika mycket utrymme, men de gånger han dyker upp blir det alltid intressant.

Det märks att Hans Olsson har sparat krutet till sista boken som är mer vågad. Historien har tagit en något mörkare ton än de föregående delarna, och det utlovas både grym tortyr och massavrättningar. Stenväktarnas arv är en bra och spännande avslutning på trilogin och det märks att Hans Olssons karaktärer och den värld han har skapat ligger honom varmt om hjärtat.
Gillar man klassisk fantasy i medeltidssamhällen, magi, svärdsstrider och mysterier kommer man troligen att tycka om Elementstenarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *