Svärdsspel i Hadarlon

7 januari 2005

Författare: Hörning, Dan

Serie: EON - Mundana del 1

Detta är en svensk fantasybok vars handling utspelar sig i Mundana, en värld som är skapad i rollspelet EON. Man kan tycka vad man vill om EON, en del hatar det på grund av alla regler, andra älskar det, tack vare alla regler. Själv läser jag hellre tågtidtabellen än spelar EON, men jag ska försöka att inte låta det gå ut över recensionen.

I alla fall, detta är den skönlitterära debuten av Dan Hörning, en av dem som varit med om att dra igång NeoGames som ger ut EON, och som också har gett ut denna bok.

Handlingen är enkel – ett gäng glada äventyrare slår sig i lag med en alkoholiserad alv för att färdas till Hadarlon för de återkommande svärdsspelen. Många är manade att försöka vinna dessa berömda svärdsspel, och intrigen tätnar tidigt. Ränker smids, folk mördas i lönndom, de onda är väldigt onda och de goda är väldigt… korkade. Fler saker som är korkade är typografin – de hängade indragen gör att vänstermarginalen uppför sig som en gravt berusad chimpans som hittat en burk LSD.

Enda riktiga behållningen med boken är den alkoholiserade alven Manuari, som bitvis är riktigt rolig. Men i övrigt måste jag säga att Hörning nog gör bäst i att hålla sig till att skriva rollspelsmanualer. Och som en källa för kunskap om just Svärdsspelen kan säkert boken vara till nytta för den EON-frälste. Men något läsvärde som skönlitteratur har den knappast.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *