Tales from Earthsea

6 juli 2006

Författare: Le Guin, Ursula K.

Serie: Övärlden del 5

Tales from Earthsea är en samling noveller som huvudsakligen skildrar händelser från förr, innan böckerna om Ged tar sin början. Magin står i centrum i samtliga fem noveller, en magi som här blir förklarad och fördjupad på ett helt annat sätt än i Ursula Le Guins tidigare Övärlden-romaner. Redan i första novellen, The Finder, ställs en hel del av det man trodde man visste om Övärlden, dess magi och dess historia, på huvudet. Things change, skriver Le Guin i förordet. Även en författare kan ändra åsikt – och när man gör det så snyggt som Le Guin är det bara att instämma och njuta av resultatet.

För det är en sak som jag verkligen uppskattar med Le Guin och hennes Övärlden. Det är inte en fix, bestämd världsbild, med en fastlagd historia enligt prydlig mall. Precis som i vår värld, så är även i Le Guins Övärld historia något relativt. Böcker tappas bort och förstörs, kunskap glöms, historier förvanskas och förvandlas under årens lopp. Bara för att traditionen föreskriver att grundandet av trollkarlsskolan på Roke gick till på ett visst sätt, så betyder inte det att det var vad som verkligen hände. Bara för att man i Geds tid skiljer väldigt strikt på manlig och kvinnlig magi, så betyder inte det att det alltid har varit så.

Le Guins romaner tenderar ibland att bli en smula långdragna och lite statiska (även om de fortfarande för det mesta är mycket bra), och jag tycker att det är som novellförfattare hon visar verklig mästarklass. Som vanligt står människorna, karaktärerna, i centrum. Det inre skeendet är minst lika viktigt som det yttre. Le Guins noveller behandlar gärna vändpunkter i människors liv – ett val, ett möte, en insikt. Hennes språk är som alltid perfekt avvägt, vackert och poetiskt men samtidigt rakt och enkelt. Ett par av novellerna är mer kortromaner än noveller och i synnerhet inledande The Finder hade nog egentligen kunnat sluta tidigare utan att kvaliteten hade försämrats. Avslutande långnovellen Dragonfly fungerar som en länk mellan fjärde boken i serien, Tehanu, och avslutande The Other Wind.

Allra sist bjuds läsaren på en beskrivning av Övärlden, dess historia, språk och magi. Det är en faktadel man väl egentligen skulle kunna vara utan – alla berättelser om Övärlden klarar sig alldeles utmärkt utan den – men det är också ganska kul kunskap för alla fans. Och den som irriterar sig på att saker inte är vad de borde vara bör absolut läsa Le Guins insiktsfulla förord.

Tales from Earthsea finns utgiven på svenska under titeln Berättelser från Övärlden (översättning av Lena Jonsson). Jag har inte läst översättningen. Jag vet inte heller om Le Guins förord är med i den. Jag hoppas det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *