Talismanen

5 mars 2012

Författare: King, Stephen & Straub, Peter

Serie: Fristående

Jag måste erkänna att jag inte tidigare har läst någonting av Peter Straub, så därför kommer den här recensionen mest utgå ifrån Stephen King.

Den unge pojken Jack Sawyer lever tillsammans med sin döende mor Lily på ett ödsligt badhotell på flykt från sin döde fars kompanjon, Morgan Sloats, som vill ta över moderns del av företaget och inte skyr några medel. En dag när Jack är ute och går träffar han på ett nedlagt nöjesfält “Speedy” Parker som ger honom i uppdrag att hitta Talismanen och rädda både sin döende mor och hennes “motsvarighet” i parallellvärlden Territorierna. Han får också en magisk dryck som gör så att han kan färdas mellan världarna utan problem. Både Jacks mor och hans motståndare har sina personliga motsvarigheter i Territorierna. Jack själv har ingen “tvilling”, eftersom denne dött. På vägen träffar han på många intressanta människor och varelser som både hjälper honom och förvärrar saker och får reda på hemligheter om sitt tidigare liv och sin familj.

Trots skräckelementen i boken har fantasydragen övertaget. Boken är en “on the road” roman som inte alls liknar den vackra saga som jag beskrivit. De som har läst The Dark Tower kommer att känna igen många av elementen och storyn. Man kan säga att Talismanen är den sketch som till slut blev författaren livsverk.

Om man jämför med Kings mer kända verk står Talismanen i skymundan, den rena skräcken når inte riktigt fram. Samtidigt är kärleken Jack känner till sin mor och de faror han får utstå i sin kärlek riktigt gripande och man vill se hur det slutar. För boken lyckas utveckla bra och roliga karaktärer jag verkligen kan känna för. Vilket, i en bok skriven av Stephen King, gör den bara sorgligare och jag kände mig hjärtkrossad ibland.

Språken flyter på bra. King leker som vanligt med sina metaforer och skapar en speciell stämning i boken som driver handlingen långsamt, men effektivt, framåt. Man får utforska ett annat Amerika än det vi känner till idag. Ett mörkt Amerika full av Homofober, sadister och mördare vilket gör att den verkliga världen i boken är minst lika mörk och Fascinerande som Territorierna. Talisman är varken Stephen King eller Peter Straubs största bok men den ligger inte långt efter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *