Tam Lin

22 juli 2013

Författare: Dean, Paula

Serie: Fristående

Tam Lin av Pamela Dean är en så kallad ”retelling” av den skotska balladen med samma namn som handlar om Janet som räddar sin älskare Tam Lin från älvdrottningens hov. Boken är en del av Terri Windlings The Fairy Tales Series, och Windling diskuterar sagor och omskrivningar av sagor i allmänhet och Deans version av Tam Lin i synnerhet i sitt förord. Det är lite synd att det läggs sådan vikt vid det, för trots att balladen i högsta grad är viktig för berättelsen så är det på sätt och vis missvisande.

Tam Lin påminner mig en hel del om Among Others av Jo Walton, då även den här boken i högsta grad handlar om kärleken till litteratur och hur man som bokälskare påverkas av den. Janet har precis börjat på collage och pluggar engelska, och därmed naturligtvis en hel del litteratur. De människor hon lär känna tycker lika mycket om läsning som hon själv; deras liv definieras av böcker och litteratur – de pepprar sina dialoger med citat, diskuterar och blir konstant oense om litteratur, och ser ned på folk som inte förstår deras referenser. De är precis så pass lagom elitistiska att man inte riktigt retar sig på dem. Janet använder sig hela tiden av litteratur för att förstå sig på sitt eget liv och sina känslor. Ett lite roligt exempel är när Janet inte berättar för sina föräldrar att hon har börjat dejta en kille på en gång:

“She had no intention of keeping her excursions into adulthood a secret from them forever, but she thought she would like to read a few more chapters, so to speak, before venturing a book report.”

Kopplingen till Tam Lin lyser med sin frånvaro under större delen av boken, och dyker egentligen inte upp förrän de sista fyrtio sidorna eller så. När boken väl är utläst så inser man att man fått några, få detaljer under berättelsens gång, men de är väldigt diskreta. Det gör egentligen inte så mycket, för Dean har gjort ett bra jobb med att föra in balladen i handlingen, men när det gjorts sådan stor grej av att boken är en retelling av Tam Lin så sitter jag som läsare naturligtvis och undrar om den inte sträcker sig längre än till protagonistens namn när hälften är utläst utan att något ytterligare har dykt upp. Vilket är synd, eftersom Tam Lin är en mycket bra bok – den är underhållande, nördig, välskriven, och jag som engelskstuderande bokälskare kan dessutom hitta en hel del att relatera till. Men det skulle vara en bättre bok om jag inte distraherats av Tam Lin-kopplingen. Det är en retelling av balladen, men det är också, och främst, en kärleksförklaring till litteraturen och en coming of age-berättelse som inte kulminerar i Janets seger över älvdrottningen eller hennes Tam Lins räddning, utan hennes eget inträde i vuxenlivet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *