Tankeläsaren

26 april 2011

Författare: Cashore, Kristin

Serie: De Utvalda del 1

Katsa är en särling med dödandets gåva. Hennes morbror, Middluns kung, använder henne som sin personliga torterare och avrättare – så snart någon sätter sig upp mot honom skickar han Katsa att lösa problemet med sina dödliga förmågor. Men Katsa är trött på att skada och döda, på att alla i hela riket ser henne och hennes olikfärgade ögon och skyggar undan i rädsla. Hon startar upp Rådet, en hemlig organisation vars syfte är att hjälpa utsatta och orättvist behandlade människor i alla de sju rikena. Rådet växer snabbt i storlek och inflytande och Katsa är stolt över att kunna använda sin gåva till att göra gott också.

Men så dyker prins Po från Lienid upp och letar efter sin farfar som kidnappats. Han är också en särling, med stridens gåva. Tillsammans försöker de ta reda på varför Pos farfar har blivit kidnappad och de ger sig snart ut på en lång färd det fjärran riket Monsea i förhoppningen om att hitta svaren där.

Den grundläggande handlingen i Tankeläsaren är ganska tunn och är så där lagom intressant – största delen av den består av den där klassiska farofyllda färden där de båda reskamraterna kommer till insikt om såväl sig själva som omvärlden. Och så klart om varandra. Men trots det så blir det hela bra. Författarinnan för in tillräckligt mycket som är nytt och fräscht, speciellt i relationerna mellan bokens huvudkaraktärer, att det inte bara fungerar utan även blir bra och läsvärt.

Katsa är ju utan tvekan bokens starkaste karaktär, tillsammans med Po och Bitterblue, som visserligen bara är med i bokens avslutande del. Resten av karaktärerna får man inget vidare grepp om och de ter sig ganska schablonartade. Men det är ju de tre ovan nämnda som är viktigast för berättelsen, så det gör inte så mycket. I övrigt så vet jag inte riktigt vad jag tycker om Tankeläsaren. Den är en trevlig bok med en riktigt bra portagonist och en helt okej handling, men trots det så är någonting som saknas, något som gör att jag inte direkt engagerar mig speciellt mycket i vad som faktiskt pågår i boken. Det finns kanske inte någonting som jag kan peka ut som direkt dåligt i den så lämnar den varken något riktigt avtryck efter sig eller en önskan att läsa återstående delar i serien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *