Terra Hexa 3

29 januari 2008

Författare: Yngve, A.R.

Serie: Terra Hexa del 3

I den tredje delen av A.R. Yngves ungdoms-sf-serie om Terra Hexa beger sig Henna, Gala och Mick tillsammans med morbror Ingo efter en del inledande äventyr till den fjärde sidan av den kubformade planeten. Och vad hittar man väl där? Jo, politik.

Nej, det är inte så tråkigt som det låter. Visserligen börjar det lite halvsegt, och egentligen blir jag inte helt klar över poängen med de händelser som inleder boken och leder till sällskapets hastiga avresa, men sedan tar det som vanligt fart när den hetlevrade Gala, analytiska Henna, entusiastiske Ingo och strulige Mick dras in i den nya världens politiska stridigheter.

Störst behållning har jag av beskrivningen av själva världen. Den kubiska planeten för med sig en hel del problem som författaren måste lösa, och det gör han. Det är fantasieggande och uppfinningsrikt, och jag misstänker att Yngve haft grymt kul när han tänkt ut hur hans värld ska fungera. Han väcker min nyfikenhet – hur är planeten konstruerad? Vad finns inuti? Vilka byggde den? Och inte minst – vad finns på nästa sida?

Samtidigt känner jag hela tiden medan jag läser att det fattas något. Riktigt vad kan jag inte sätta fingret på. Språkligt är det en smula platt, kan det vara det? Det händer inte så mycket med karaktärerna, kanske är det det? Det sägs visserligen en del i början, särskilt om Gala och vad hon vill i livet, men det följs liksom aldrig upp ordentligt. Henna är fortfarande centralgestalt, en väl inarbetad och tydlig karaktär. Jag är osäker på om det är meningen att Gala ska vara lika central som Henna, men det är hon inte, hon framstår hela tiden som otydligare.

Jag är kort sagt kluven till Terra Hexa 3. Å ena sidan, det är en spännande berättelse. Å andra sidan, en ungdomsbok kan vara så mycket mer (jag tänker på en av mina husgudar, Diana Wynne Jones, och suckar längtansfullt). Samtidigt, trots mina klagomål engagerade berättelsen mig tillräckligt för att jag skulle fundera på den när jag läst ut den. Och jag gillar verkligen idén med den kubiska världen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *