Terra Hexa II

10 juli 2006

Författare: Yngve, A.R.

Serie: Terra Hexa del 2

Så är vi tillbaka på den sexkantiga planeten, där människorna så mystiskt nödlandade för några hundra år sedan. Henna, Gala, Mick och Rydel är kvar i Nya Världen, men nya utmaningar väntar – Terra Hexas tredje sida ska utforskas. Kanske kan räddningen för människorna på norra sidan finnas här? Morbror Ingo får stanna hemma den här gången, men ungdomarna klättrar över östra horisonten och hamnar i… Ja, var då?

A. R. Yngve bjuder än en gång på en fartfylld och spännande historia för de yngre läsarna. Första bokens stora behållning var den spännande handlingen, och det gäller även uppföljaren. Det händer grejer, det är spänning, lite romantik, ni vet, allt en god historia behöver. Min enda invändning är att det kanske går lite väl lätt att besegra fienden, vilket gör att jag faktiskt tappar intresset lite framåt slutet av boken. Men på det stora hela tror jag inte bokens målgrupp har några invändningar.

Första bokens stora svaghet var språket – på den punkten är Terra Hexa II mycket bättre. Språket känns rakt, enkelt och lättflytande, och den enda detaljen jag egentligen stör mig på är en viss ambivalens i valet mellan orden ”de/dem” och ”dom” (tanken är nog att det ska vara ”dom” i replikerna och ”de/dem” i den löpande texten, något som inte har genomförts helt konsekvent. Men det är ju en detalj, som sagt!).

Fortfarande känns dock flera av karaktärerna lite svåra att komma under skinnet. Gala är mer färglös än vad en så livlig, aktiv tjej borde vara. Mick och Rydel gör inte heller några djupare intryck. Rydel har potential i den här boken, med tanke på vad han råkar ut för och hur det skulle kunna knytas till hans känslor och minnen, men tyvärr fullföljer Yngve inte den utvecklingen så mycket som han skulle kunna göra. I den här boken framstår Henna som den egentliga huvudpersonen, och hon får faktiskt ett par nya dimensioner – bland annat anar man början till en viss svärta hos henne som jag hoppas får följa med även i fortsättningen. För jag hoppas att det kommer fler böcker. Terra Hexa har trots allt tre sidor kvar att utforska!

Sammanfattningsvis är Terra Hexa II en bra och läsvärd ungdomsbok, även om den kanske inte når upp till de riktiga höjderna. 3:an nedan får betraktas som stark.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *