The Alchemist and the Executioness

18 juni 2013

Författare: Bacigalupi, Paolo & Tobias S. Buckell

Serie: Fristående

Det här är en märklig bok för det är inte en roman utan två kortromaner av två fantastiska författare. Båda med olika skrivstilar: Den ena är mer psykologisk och den andra mer äventyrlig. Och den var inte ens en riktig bok från början utan en Audible produktion (nu finns en illustrerad 200-sidors bok). Än har jag inte hittat någon dålig bok på Audible. Det här är två berättelser som utspelar sig i samma värld men bara nuddar vid varandra.

Det är en våldsam värld författarna byggt där varje handling inte bara har konsekvenser för dig själv men för alla andra. Varje gång du använder magi så växer det mer av en björnbärsbuske med giftiga taggar som får dig att somna för alltid. Hela magiska imperier har fallit på grund av detta och staden Khaim är full av flyktingar och sjukdomar. Om “Den Glada Borgmästaren” får reda på att du använt magi är det=yxa-huvud.

The Alchemist handlar om karaktärerna. Bacigalupi är en expert på att göra små elaka patetiska karaktärer intressanta och sympatiska. Med Jonathan Davies berättarröst höjdes pulsen när berättelsen trappade upp. Riktigt bra.

Hur långt är du beredd att gå för att rädda miljön? Är du beredd att låta din dotter förlora allt hon äger för pengarna till en maskin som kan bränna upp björnbärbusken? Och inte kunna använda magi för rädda henne från hostan i rädslan att åka fast? Är du ansvarig för hur Borgmästaren och hans “lagliga” magiker använder maskinen?

Det är sådana frågor den fattige alkemisten Jeoz brottas med. Han är trots sina krafter och kunskaper en vanlig man som blir arg och kan göra misstag som alla andra. Det faktum att han skäms när han ibland gör hemska saker gör honom lättare att relatera till även om han erkänner en viss njutning. Han är lite av en galen vetenskapsman men hans relation till sin dotter och husets piga gör honom väldigt mångdimensionell för en väldigt kort historia.

Var är alla medelålders fantasyhjältinnor? HÄR. The Executioness är en mer heroisk berättelse av en intressant variant. Vilka lider mest i krig? Kvinnorna, säger jag och berättelsen. Ledsen Davies men Katherine Kellgren är min nya favoritberättare. Om någon kan få till rösten av en medelålders fantasyhjältinna så är det hon.

Tana är en medelålders slaktare med två söner, ett fyllo och en sjuk bödel till far. När hennes far är för sjuk för att avrätta någon blir hon tvungen att att ta hans roll som bödel för de behöver pengarna. När hon kommer hem har hennes slumstad blivit nerbränd och hennes söner kidnappade av piker.

Tana blir tvungen att snabbt bli en krigare för ge sig av och hitta resterna av familjen. Det roliga är att hon blir mest en hjälte genom ryktesvägen. Hon blir tillräckligt bra för att spöa en och annan bandit men hennes riktiga styrka är hennes omdömes- och ledarskapsförmåga. Med en hel arme av arga mammor har pikerna noll chans.

Båda berättelser har överraskningar längs vägen och man vet inte vilken som kommer sluta lyckligt. De har båda samma teman om familj och miljö och visar hur bra vuxenfantasy borde vara. Den är också kort: Bara fem timmar så du får lite infodump (något som alltid uppskattas). Om du vill börja med en bra och enkel ljudbok på Audible så rekommenderar jag The Alchemist and the Executioness. Om boken har en irriterande aspekt är det att jag vill ha mer av den här världen och de här karaktärerna.

Betyg: 4,5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *