The Alchemist’s Apprentice

5 juni 2008

Författare: Duncan, Dave

Serie: Alfeo Zeno del 1

The Alchemist’s Code kanske bäst kan beskrivas som en historisk deckare med ockulta inslag, som råkar vara skriven av en fantasyförfattare. Boken utspelas i 1500-talets Venedig, och fokuserar på Alfeo Zeno, lärjunge till den legendariske Nostradamus.

Det hela börjar som vilken mordhistoria som helst, men utvecklar sig sedan till något betydligt mer intressant. Till en början kändes historien som sagt rätt banal, vilket i och för sig inte gjorde så mycket då Dave Duncan är både charmig och vitsig i sitt sätt att skriva, så man blir underhållen i alla fall.

Berättelsen känns historiskt korrekt, de ockulta inslagen till trotts, och miljöbeskrivningarna gör ett bra jobb att visualisera det forna Venedig.

Boken är skriven på det sättet att berättelsen återberättas av vår protagonist Alfeo Zeno. Det kan ofta vara svårt att lyckas bra med ett första persons perspektiv, men Dave Duncan visar utan tvekan hur det ska gå till. Något av det bästa jag läst i detta perspektiv på länge. Vilket i och för sig kan ha att göra med att Alfeo Zeno är en väldigt underhållande karaktär.

Jag har läst en hel del böcker av Dave Duncan genom åren, och jag tror nog att det här är något av det bästa jag läst av honom. Boken fångar på något sätt det jag gillade i Man of His Word, men gör sedan något mer med det hela. The Alchemist’s Apprentice har väl inget egentligt djup, utan är bara väldigt bra underhållning, men ibland räcker det fullt och gott. Sedan skadar det ju inte att själva mordgåtan faktiskt är riktigt klurig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *