The Amber Chronicles

20 augusti 2003

Författare: Zelazny, Roger

Serie: Bok 1-10

En aningen regning dag beslöt jag mig att ta en tur ner på stan, speciellt till SF Bokhandeln i hopp om att hitta lite nytt läsmaterial. En kort stund därefter lämnade jag SF Bokhandeln med den största lunta till bok jag någonsin har lagt ögonen på.

Jag hade införskaffat “The Amber Chronicles” av Roger Zelazny. Alla 10 böcker han hade skrivit i en enda stor .. ja, lunta, helt enkelt.

När jag kom hem och började bläddra lite smått blev jag snabbt förvånad över att han berättar utifrån första person, vilket var en kul omväxling från tredje person perspektivet som de flesta andra böcker skrivs i.

Boken, eller böckerna, handlar om nog det största maktspelet någonsin.

Det börjar enkelt med att huvudpersonen Corwin vaknar upp på ett sjukhus av något slag, mitt ute i ingenstans, med minnesförlust. Han hade tidigare varit med om en bilolycka och hade mer eller mindre krossat de flesta ben och skadat flertalet interna organ.

När han vaknar har han aldrig mått bättre och till den sjuksköterskas förvåning när hon steg in i rummet undrar hon hur det är möjligt att han kan stå upp, än mindre andas utan respirator.

Corwin kräver då att han ska få tala med överläkaren som han också får göra, efter mycket om och men. När han sedan förklarar för denna läkare att han är fullt frisk och kräver att få bli frisläppt omedelbart blir det ett väldigt liv.

Han får reda på här att det var hans syster som lade in honom här på sjukhuset i hopp om att han skulle friskna till snabbare från den olycka han var med om. Inom kort har han fått reda på sin systers address och sitter snart på en taxi dit i hopp om att hon skall hjälpa honom räta ut ett par frågetecken som möjligtvis kan hjälpa honom att återfå sitt minne igen.

Detta är då bara början av första boken, sen har vi 9 böcker till med intriger, maktspel och “twists and turns” som verkligen gör så att du fortsätter att läsa vidare.

Att allting berättas från Corwins perspektiv gör att boken är högst intressant att läsa, och fortsätta läsa trots att klockan är runt 03:00 och du behöver verkligen sova.

Den kan vara lite seg på sina ställen då det bara tjafsas fram och tillbaka, nästan lite för mycket sådant känns det som ibland.

Rekommenderar lätt denna bok.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *