The Baker’s Boy

4 maj 2010

Författare: Jones, J.V

Serie: The Book of Words del 1

1 st förrymd lärling – före detta kökspojke, mystisk bakgrund, nyväckta förmågor
1 st förrymd adelsflicka – bortlovad till kuslig prins
1 st grinig köksmästare – orättvis och våldsam
1 st intrigerande hovman – slemmig svartkonstnär
1 st intrigerande hovman – osofistikerat råskinn
1 st stajlig lönnmördare – misslyckas
1 st överstepräst – ond, fet och grym
1 st Tjuvarnas Gille – välorganiserat som få
1 st liten tjuvpojke – kaxig och söt
1 st vis man + 1 st profetia + 1 st riddare på questuppdrag
Omskakas (inte alltför) noggrant

The Baker’s Boy är sammanfattningsvis inte en bok som har särskilt mycket nytt att tillföra genren. Därmed inte sagt att den inte periodvis kan vara underhållande.

Bokens största minus är, som jag ser det, de ganska intetsägande huvudpersonerna – kökspojken Jack och adelsfröken Melliandra – som trots allt de råkar ut för inte riktigt förmår väcka mitt medkännande. Jag är heller inte så road av den sexualiserade stämnig som genomsyrar boken.

På plussidan återfinns emellertid några av berättelsens mer ljusskygga typer. I synnerhet kan de båda äregiriga hovmännen – svartkonstnären Baralis och råskinnet lord Maybor – och deras utstuderade försök att göra sig kvitt varandra under stundom göra boken läsvärd. Man är nästan beredd att förlåta dem det faktum att de är djurplågare, mördare och våldtäktsmän eftersom de i alla fall – till skillnad från huvudpersonerna – kan någonting, vill någonting och gör någonting istället för att bara passivt råka ut för saker.

Personligen tror jag att det hade varit klokt av J.V Jones att nöja sig med berättelsen om Maybor och Baralis och ge katten i kökspojkar och profetior (annat än som potentiella brickor i intrigspelet), då det känns som om de bara är där därför att Jones tror att de måste vara där.

Som det är nu fungerar The Baker’s Boy hyfsat som avkopplingsbok för den som inte för tillfället orkar smälta någonting mer sofistikerat . Men heller inte mer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *