The Bell at Sealey Head

10 juni 2010

Författare: McKillip, Patricia A.

Serie: Fristående

I den lilla kuststaden Sealey Head lever värdshusvärden Judd, den unga sagoberätterskan Gwyneth samt hushållet under den åldriga frun på godset Aislinn House mer eller mindre enahanda liv. Det är bara en sak som bryter den invanda, prosaiska lunken. Varje kväll i skymningen hörs klockklang över vattnet, men det är bara vissa som kan höra den och ingen vet vad fenomenet beror på eller var klockan finns.

På godset utanför staden arbetar Emma, som då och då råkar ut för något märkligt. Med jämna mellanrum öppnar sig husets dörrar mot ett egendomligt annat gods som är mycket likt huset Emma känner, men där allting tycks fungera enligt obegripliga ritualer som under inga omständigheter får störas eller brytas. En dag kommer en hemlighetsfull akademiker till Sealey Head för att göra efterforskningar om klockan och godset. Han tar in på Judds värdshus och är snart inte den enda som börjar ställa frågor.

The Bell at Sealey Head är en fristående roman av det slag som Patricia A. McKillip brukar bjuda läsarna på. Personligen uppskattar jag att McKillips böcker oftast är fristående, som omväxling till långa serier och tegelstenar. The Bell at Sealey Head är en vacker saga som berättas i flera lager med ytterligare en historia inbakad i ramberättelsen. Tonen är drömsk och lite vag, vilket ger läsaren i uppdrag att pussla ihop ett och annat på egen hand. Tyvärr gör den omsorgsfulla uppbyggnaden att berättelsen stundtals blir stillastående, samt att inledningen känns lite väl utdragen. I slutändan är det värt besväret, men risken finns att läsaren tappar intresset på vägen. De romantiska sidospåren är dessutom onödigt banala och står i kontrast till McKillips text i övrigt.

Styrkan i The Bell at Sealey Head är istället de dunklare scenerna som målas upp i bakgrunden och som vinner mycket på att aldrig få sin förklaring i klartext. McKillip frammanar några riktigt vackra och vemodiga bilder som dröjer sig kvar länge i minnet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *