The Broken Sword

10 augusti 2004

Författare: Anderson, Poul

Serie: Fristående

Poul Anderson (1926-2001) är kanske mest känd för sina otaliga science fiction-romaner, men visst är att han även har skrivit utomordentligt bra fantasy. En av hans mest uppskattade fantasyromaner är The Broken Sword, utgiven första gången 1954 (den firar alltså femtioårsjubileum i år). En reviderad version av romanen utgavs på 1970-talet, men den version som nytrycks i serien Fantasy Masterworks är den ursprungliga.
The Broken Sword är en klassiker inom fantasygenren, en episk tragedi om heroism och kärlek med en mörk ton som tycks viska att domedagen är oundviklig.

Berättelsen utspelar sig i ett England som befinner sig på gränsen mellan hedendom och kristendom, i den tid då vikingarna härjade dess kuster, plundrade, våldtog och brände. Sida vid sida med människornas värld existerar sagovärlden – bebodd av alver, jättar, troll och dvärgar – och gudavärlden, osynliga för de dödliga människorna.

Storyn har sin utgångspunkt i vikingen Orm den starkes gärning. Han har bosatt sig vid den norra saxiska kusten efter att ha dödat de ursprungliga invånarna och tagit en av den förre husbondens döttrar till hustru. Genom detta har han emellertid förbannat sig själv. Den sista överlevande efter de slaktade saxarna är nämligen en häxa, vars livsmål blir att hämnas det onda dådet.

Med denna hämnd i tanken bestämmer hon sig för att hjälpa earl Imric, Britanniens alvers högste ledare, att ta ifrån Orm hans nyfödde son. Imric vill ha barnet eftersom människorna till skillnad från alverna kan hantera metallen järn, och alven tror att barnet kan komma till nytta. Imric skapar tillsammans med en bortrövad trollprinsessa en bortbyting – en mörk spegelbild av människobarnet – och ersätter barnet med denna skapelse.

Vid Orms sons namngivningsceremoni – han kallas Skafloc – i hans nya hem Alfheim lämnar en asarnas budbärare över en gåva i form av ett uråldrigt brutet svärd av järn, ett föremål som kommer att forma många öden.

Skafloc växer upp till en munter och modig ung man hos alverna, och han blir hela Alfheims favorit. Samtidigt växer bortbytingen Valgard i Orms – intet ont anande – familj upp till en dyster grubblare och en grym bärsärk, vilken snart får veta vem han verkligen är och lierar sig med den saxiska häxan för att öka sin makt och hämnas den skymf hans existens innebär.

Om dessa båda karaktärers öden, och vilken roll de och svärdet kommer att spela i avgörandet av hela alvfolkets öde när en armé av troll hotar att förgöra dem handlar romanen.

Liksom den ack så välkände författarkollegan professor J.R.R. Tolkien (vilken publicerade The Fellowship of the Ring samma år som The Broken Sword kom ut) inspirerades Anderson av nordisk, keltisk och engelsk mytologi när han skrev sin fantastiska berättelse. Anderson är dock mer trogen sina ursprungskällor, bl.a. de isländska sagorna, både i stil och stoff, och har inte som Tolkien låtit den kristna moralen färga av sig på berättelsen.

Vad jag tilltalades mest av när jag läste romanen var att den har den ingrediens som jag alltid är på jakt efter när jag läser fantasy: känslan. Ni vet säkert alla vad jag menar, den där stämningen som infinner sig när allt stämmer och inget felar, den där känslan av hur äkta allt känns som man bara får när man läser en originell och genuin berättelse som författaren vet precis hur han skall berätta. Den känslan infinner sig direkt i denna bok, och den lämnar en inte förrän boken är färdigläst, i alla fall var det så för mig. Jag tror att en viktig bidragande orsak till det är språket, det är kargt och avskalat, men ändå poetiskt i sin enkelhet; så rätt för den här sortens historia.

Miljöerna, karaktärerna och storyn är råa och opolerade, och våld saknas inte heller. Andersons alver är också unika i sig, helt olika dem som figurerar i Tolkiens berättelser. Den lärde Anderson ger också romanen tidsfärg och trovärdighet, även om det är fantasy och inte historisk fiktion han skriver.

Om ni har börjat tröttna på den likartade och uttjatade moderna fantasyn och vill prova något som känns fräscht och annorlunda, gå inte och köp eller låna den senaste tegelstenen från Robert Jordans penna, och läs absolut inte om era gamla böcker av David Eddings. Leta bland de gamla goda klassikerna, de som skrevs innan The Lord of the Rings. The Broken Sword är ett utmärkt ställe att börja på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *