The City & The City

2 september 2010

Författare: Miéville, China

Serie: Fristående

Beszel och Ul Quoma är två skilda städer, har olika språk och valuta, liksom olika kulturer. Men de existerar på samma plats, bredvid varandra, överlappande varandra, trots det kan de aldrig mötas. Innevånarna i de respektive städerna måste ignorera varandra och inte se varandra, för det som existerar i Beszel kan inte existera samtidigt i Ul Quoma, man måste vara fullt ut i antingen den ena eller den andra staden, aldrig i båda samtidigt. För om gränsen överträds uppenbarar sig Breach, städernas mystiska övervakare, och den som hamnar i Breachs klor ses sällan till igen.

När Inspector Tyador Borlú från Beszel-polisen får i uppgift att utreda mordet på en okänd kvinna tror han till en början att det ska gå lätt. Men allteftersom uppenbaras fler och fler underliga fakta i fallet och det verkar som om mördaren inte enbart verkat i Beszel. Borlú måste fara över gränsen till Ul Quoma för att fortsätta sitt sökande där, och finner en konspiration som hotar båda städernas framtid.

China Miéville gör det verkligen inte lätt för läsaren i den här romanen. Förutom att hans språk är synnerligen ordrikt och varierat (jag läste de första femtio sidorna med en engelsk-svensk ordbok nära till hands) är miljön så udda att det tar ett tag innan man verkligen förstår hur det funkar. Men då blir det desto mer fascinerande. Miéville räknas till den litterära rörelse som kallas The New Weird, vars författare utmärker sig genom att vägra hålla sig inom en genres gränser. Att genreplacera The City & The City är alltså inte lätt. Själva grundformen är deckarens, men satt i en miljö som försvårar, för att inte säga omöjliggör, ett normalt utredningsarbete. En miljö vars like aldrig setts i verkligheten, trots att de båda städerna placerats i utkanten av nutidens Östeuropa, vilket gör dem både välbekanta och främmande på samma gång. Alternativ historia skulle det kanske kunna kallas, men här finns också drag av science fiction. Oavsett vad så är det smart, ambitiöst, välskrivet och originellt. Det märks också att Miéville är en politisk författare. Invävt i The City & The City finns en hel del samhällskritik och ironiserande över byråkratiska formaliteter. Den som gillar innovativ genreöverskridande litteratur får för allt i världen inte missa China Miéville.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *