The Eyre Affair

16 september 2010

Författare: Fforde, Jasper

Serie: Fristående

I en alternativ samtid, förvrängd och förändrad genom tidsresor och allmänt tricksande med dimensioner, har klassisk litteratur blivit stort. Mycket stort. Shakespeares samlade verk har uppnått nästan religiös status och dörrknackande sektmedlemmar försöker sprida konspirationsteorin att dessa egentligen författats av Francis Bacon. Olika litterära inriktningar har ersatt politiska ideologier och ger upphov till våldsamma sammandrabbningar mellan klassicister och surrealister, och i den kriminella världen har förfalskandet av kända litterära manuskript blivit en lönsam bransch.

Litteraturagenten Thursday Next arbetar till vardags med att avslöja sådana förfalskningar och stävja den illegala dokumenthandeln, vilket i detta universum knappast är någon riskfri syssla. Men när den övernaturlige superskurken Acheron Hades (ond för den onda principens skull) kommer på ett sätt att ta sig in i böckernas värld och kidnappa fiktiva karaktärer blir Thursdays uppdrag ännu farligare. Hon måste rädda den försvunna Jane Eyre ur Hades klor innan det blir för sent. Samtidigt leder uppdraget till att Thursday måste göra upp med sitt eget förflutna vilket bland annat inkluderar återseendet en pojkvän hon inte haft kontakt med på tio år.

Med sin parodiska humor och lättsamma inställning till tid och rum påminner Jasper Ffordes Thursday Next-böcker en smula om Liftarens Guide till Galaxen. Just humorn och idéerna bakom den värld Fforde skissar upp utgör, tillsammans med många intressanta upplysningar kring olika litterära verk, böckernas största behållning. Själva intrigen i The Eyre Affair är emellertid inte riktigt lika spännande – som läsare känner jag mig ganska likgiltig inför om Thursday lyckas stoppa Hades och försonas med sin pojkvän eller inte. Men i kraft av sina ovan nämnda goda egenskaper är boken ändå klart underhållande att läsa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *