The First Betrayal

5 maj 2008

Författare: Bray, Patricia

Serie: The Chronicles of Josan del 1

Jag läste Patrica Brays debutserie The Sword of Change för ett par år sedan, som jag tyckte var helt okej, men att författaren kanske behövde mogna lite. Tyckte därför att det skulle vara intressant att se vad som hade hänt sedan sist.

Historien flyter på bra, och är relativt spännande. Det hela börjar med ett till synes odramatiskt möte mellan bokens två huvudpersoner, Josan som är munk och fyrvaktare i kejsardömets Ikarias utmarker och Ysobel, nyutsedd handelsattaché från den Seddoniska Handelsfederationen, som är på väg till Ikaria, men lidit skeppsbrott. Deras korta möte får oanade konsekvenser, och sätter historien i rullning. Upptakten till detta möte förklaras dock aldrig på något tillfredsställande sätt, men det kanske får sin förklaring i en senare bok.

Trotts en relativt explosiv början, så tar historien aldrig riktigt fart. Jag har lite svårt att sätta fingret på exakt vad som är fel, om det nu ens är något som är fel. Det är svårt att avgöra vad som är bokens huvudfokus, de två huvudpersonerna Josan och Ysobel, eller kampen mellan de två nationer de kommer från. Det enda sättet jag egentligen kan beskriva det på är att det känns som att det händer saker hela tiden, men att handlingen trotts det aldrig riktigt flyttas framåt. Det är inte förrän mot slutet av boken som intrigen faktiskt börjar tätna och saker och ting börjar röra på sig på allvar. När det väl smäller så blir det dock rätt intressant, och mot slutet tar historien en helt klart oväntad vändning.

Boken skulle nästan kunna fungera som en fristående roman, om än med ett något otillfredsställande slut. Vilket inte är helt vanligt för serier. Slutet fick mig dock att fundera än mer på vart historien är på väg. Det är svårt att berätta mer om handlingen utan att förstöra för läsaren, men stoffet är onekligen intressant, och det ska bli intressant att se hur det hela fortsätter. Tror dock att Bray kan behöva ytterligare några böcker bakom sig innan det blir riktigt bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *