The Flattered Planet

14 april 2008

Författare: Yngve, A.R.

Serie: Fristående

Den här boken öppnade bra, med ett kort försvarstal till de korta berättelsernas fördel. Det gick ju såklart hem hos mig, som den hängivna slukaren av noveller jag är. Men kanske är det lite missvisande att kalla The Flattered Planet för en novellsamling. För alstren, sällan mer än ett dussin sidor långa, är bra mycket kortare än noveller i regel är. Det kan vara på sin plats att kalla dessa för mininoveller. Vilket för min del bara är positivt. Det kallas variation och den ska enligt många förnöja. Här gör den sannerligen det.

Det är svårt att säga särskilt mycket om de enskilda mininovellerna, just eftersom de är så korta. Få är som sagt längre än ett dussin sidor; de flesta är under ett halvdussin. Majoriteten är framställningar av idéer i skönlitterär form, oftast åt science fiction-hållet. I titelnovellen har en planet med förutsättningarna för intelligent liv hittats. I nästa får vi en skildring av hur högtider kan se ut i en avlägsen framtid. Sen blir det lite problem med robotar skapade för sex. Och idéerna fortsätter. Hur långt kan man gå med reklam? En sjuk man fryser ner sig själv i väntan på botemedel, men vaknar upp i en annorlunda framtid. Inkaimperiet har återuppstått. Några forskare försöker ta reda på om det finns något liv efter döden. Ett något udda fängelse. Och mycket mer.

A.R. Yngve använder sig av en rätt rå och absurd (och däremed rolig) humor, som påminner lite om R.A. Lafferty, i teman mer än stil. Likheterna slutar dock vid det och omkastade initialer. Det är oftare än inte mörka berättelser och grymheten finns ofta bakom knuten. Men det är roligt. Kanske inte skratta-högt-roligt, utan mer tysta flin och ett och annat intellektuellt hånskratt. Det är såklart en humor som inte går hem hos alla, men jag tvivlar på att den här novellsamlingen (eller någon annan) är skriven för att tillfredställa alla.

The Flattered Planet är utgiven genom CafePress, det vill säga att den är egenpublicerad. Det kan man ha blandade åsikter om, men jag hittar inget att klaga på, vare sig det gäller kvalité på papper eller något annat. Allt som allt så fann jag den här samlingen välskriven och underhållande, med både roliga och skrämmande inslag. Det här känns nästan obligatoriskt och onödigt, men det måste sägas: berg- och dalbana. Sådär. Men allt som allts: det korta formatet passar mig utmärkt och bidrar till en trevlig lässtund, som varken slösar tid eller träd.

Innehåll:

The Flattered Planet
Quadrillennium
Insider
Nightmare Number Seven
And Now A Word From Our Sponsor
Nobo
Racisticus
The Most Hated Name In America
Copyfighter
Red For Black
Tunnel
Hot Live Nude Women!
The Day They Banned Bad Names
Super-Size Security
The Battery Vanishes
4 Super-Shorts
Stupid!
The Last Case Ever

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *