The Graveyard Book

29 januari 2009

Författare: Gaiman, Neil

Serie: Fristående

Tänk dig Kiplings Djungelboken, men på en kyrkogård i stället för i en djungel och med spöken, ghouls, vampyrer och varulvar i stället för exotiska djur. Då får du en ungefärlig bild av hur Neil Gaimans The Graveyard Book är uppbyggd.

Alltsammans börjar med mordet på en familj där den enda överlevande är en knappt årsgammal baby som omedvetet lyckas fly och hamnar på en gammal övergiven kyrkogård. Där tas han omhand av kyrkogårdens innevånare, vilka naturligtvis är spöken. De ger honom namnet Nobody, men kallar honom för det mesta för Bod.

Kyrkogården visar sig vara full med mysterier vilka lockar in Bod i det ena äventyret efter det andra, och då och då vågar han till och med bege sig utanför det höga järnstaketet som avgränsar gravarna från resten av staden. Och att vara uppfostrad av spöken har sina fördelar. Bod har lärt sig ett och annat knep av dem, något som kommer väl till pass då han hamnar i trubbel. Vilket han gör rätt ofta.

För varje kapitel blir Bod några år äldre och varje kapitel är också en egen berättelse, vilka i stort sett kan läsas fristående från varandra. Men det finns också en röd tråd som löper genom alltsammans, ett större mysterium som väntar på att bli avslöjat. The Graveyard Book blir därför någon sorts blandning mellan novellsamling och roman. Bods äventyr blir också allt kusligare ju äldre han blir, men det finns också mycket humor, om än på en subtil nivå. Boken genomsyras av en härlig gotisk stämning som för tankarna till Edgar Allan Poe. Att den dessutom är illustrerad av Dave McKean gör det knappast sämre. Hans lite underliga svartvita illustrationer passar perfekt till Gaimans underfundiga prosa.

Trots att det ibland kan vara kusligt, för att inte säga rent ut skrämmande, är det här en rätt mysig bok. Gaiman är som vanligt en mästerlig historieberättare, som vet precis hur mycket han kan avslöja och ändå hålla spänningen på topp. The Graveyard Book är skickligt komponerad och väldigt läsvärd.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *