The Great God Pan

16 april 2013

Författare: Machen, Arthur

Serie: Fristående

De första sidorna av The Great God Pan beskriver Mr Clarkes besök hos sin vän Dr Raymond. Efter många års studier har Dr Raymond kommit fram med en teori om att den andliga världen är överallt omkring oss, men att människor är oförmögna att uppfatta den. Han tror att en liten skada i hjärnbarken – en liten justering av vår normala funktion – kommer att “lyfta på slöjan” så att vi kan uppfatta det övernaturliga. Grekerna kallade detta “att se den stora guden Pan.” Dr Raymond bjuder in Mr Clarke i sitt laboratorium där han är beredd att utföra en sådan operation på Maria, en tonårsflicka som han räddade från gatan flera år tidigare och som enligt honom, är skyldig honom sitt liv.
Allt verkar ha misslyckats i och med att Mary blir galen till följd av experimentet.

Resten av historien beskriver Mr Clarke som granskar oförklarade självmord och märkliga dödsfall i London och han börjar gradvis misstänka att det kan finnas kopplingar mellan dödsfallen och Dr Raymonds experiment.
The Great God Pan är en kuslig, spännande bok som vinner mycket på den smygande skräck som man som läsare får ta del av och den fantastiskt obehagliga stämningen gjorde att jag hade svårt att lägga ifrån mig boken. Mycket lämnas till läsarens egen fantasi och Arthur Machen kunde verkligen konsten att fängsla med ”Show, don’t tell”-metoden.

Jag känner mig lite besviken att boken är så kort, eller kanske mer att den slutar så plötsligt.
Trots sina över hundra år är det fortfarande en spännande och bra bok som rekommenderas till alla som gillar lågmäld och stämningsfull skräck där man som läsare får fundera mycket själv och inte blir skriven på näsan av författaren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *