The Healthy Dead

22 augusti 2005

Författare: Erikson, Steven

Serie: Fristående

I The Healthy Dead får vi återigen stifta bekantskap med Bauchelain och Korbal Broach och deras betjänt Emancipor Reese. Det har gått några år sedan Blood Follows och Emancipor Reese har börjat vänja sig vid sina underliga arbetsgivare, i den mån man nu kan gör det. De är återigen på resande fot efter ett litet “misstförstånd” i en stad längre söderut, och börjar nu närma sig staden Quaint.

Quaint kung har myligen mördats och på tronen sitter nu en kung besatt av hälsa och träning. Han ha snabbt infört en hel rad med lagar för att Quaint ska bli en hälsosammare stad. Följderna blir givetvis katastrofala. Några av stadens invånare vänder sig därför till Bauchelain och Korbal Broach för att be om hjälp. Men de skulle de aldrig ha gjort, för ingenting blir riktigt som de tänkt sig.

The Healthy Dead driver friskt med den rådande hälsofanatismen som råder i vårt samhälle. Humorn är mörk och både våldsammare och mer banal än i Blood Follows. Som parodi fungerar den bra även om den mörka och härliga stämningen från Blood Follows saknas. Erikson skriver bra även när han skriver kort, vilket kanske är svårt att tro med tanke på hans tidigare böcker.

I och med att samma magiska stämning inte infinner sig i denna bok så framstår den såväl som annorlunda och snäppet sämre än hans tidigare böcker. Humorn är det dock inget fel på, och jag hade helt klart svårt att hålla mig för skratt vid ett flertal tillfällen. I slutändan en helt okej bok även om det är långt ifrån det bästa Erikson skrivit.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *