The Hedge Knight

6 juni 2005

Författare: Martin, George R R

Serie: Fristående

Den unge väpnaren Dunk tar över sin herres rustning och svärd när denne insjuknar och dör, och beger sig mot turnerspelen i Ashford. På vägen plockar han upp en liten förrymd pojke som vill bli hans väpnare. Dunk blir en “hedge knight”, en riddare utan herre. I Ashford går det vilt till och han trasslar snart till det för sig och måste inte bara kämpa på liv och död mot en av rikets högsta prinsar, han måste också finna sex andra riddare som vill förvara honom!

The Hedge Knight är en grafisk roman baserad på en novell av George R R Martin, författaren av A Song of Ice and Fire. Den utspelar sig i samma värld som serien, men tidigare.

The Hedge Knight blev faktiskt lite av en besvikelse för mig. Historien är enkel, karaktärerna förvånande klichéaktiga för att vara Martin, och det hela är tämligen förutsägbart. En intressant sidohistoria tappas bort och berättelsen kloggas ner av ett fruktansvärt namnbajsande – det känns som att det nämns en ny riddare på varenda sida och det är omöjligt att hänga med i vem som är vem.

Därtill tyckte jag inte om teckningsstilen. Det sägs att en bild säger mer än tusen ord, men jag föredrar faktiskt tusen av Martins ord framför dessa bilder. Han är en mästare med språket och väldigt duktig på att skriva saker så att de känns levande. Och problemet med bilderna är just att det saknas liv. Det är skickliga och verklighetstrogna bilder, men människorna (och särskilt ögonen) känns helt enkelt uttryckslösa. Det hela blir fullständigt oengagerande och känslolöst.

Det var ett gott försök, men det stora problemet med The Hedge Knight är i min mening att bilderna är en skral och torr ersättning för Martins fantastiska språk. Läs gärna The Hedge Knight – men försök att hitta novellen istället för den grafiska versionen!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *