The Hellbound Heart

26 april 2010

Författare: Barker, Clive

Serie: Fristående

Julia är till döden trött på sitt äktenskap när hon och hennes man Rory flyttar till huset på Ludovico Street. Hon har ett ständigt leende målat på sitt vackra ansikte, men på insidan plågas hon av tristess.

Rorys bror Frank bodde i huset under några korta sommarveckor innan Rory och Julia flyttade in, och jobbade där på att lösa ett pussel, en till synes harmlös leksak. Men när han väl lyckas lösa träboxens pussel öppnas en port till en annan värld. En värld där all njutning Frank någonsin kan önska sig ska finnas tillgänglig. Men Cenobiterna, de allt annat än mänskliga varelser som lever i denna värld, vägg i vägg med vår, har en helt annan bild av vad njutning är.

På grund av en smärre olycka som involverar Rory och en kniv, spills en mindre mängd blod på golvet i det rum som Frank löste sitt pussel. När blodet mystiskt försvinner, upptäcker Julia att det finns någonting i väggen, någonting som sitter fast mellan hennes värld och en annan dimension.

Den här boken är ett ypperligt bevis på varför Clive Barker är en av skräcklitteraturens mest framstående författare. Den är sinnlig, blodig, hemsk och framförallt riktigt, riktigt bra. Det är tyvärr bara en kort berättelse – snarare en lång novell än en roman.

Det är en blodig och mörk historia med erotiska undertoner och Clive Barker karaktäristiska träffande beskrivningar av det mörka och skydda hos människor. Det finns ingen som målar upp sådana störande personportätt som han. Han lyckas som vanligt avslöja allt det vi helst vill dölja.

Jag skulle kunna fortsätta att hylla Clive Barker och The Hellbound Heart ett icke oansenligt antal rader framåt, men det är nog egentligen ingen mening med det. Barker är en författare som aldrig ger en vad man förväntar sig när man öppnar en av hans böcker, men som aldrig heller misslyckas med att leverera, och The Hellbound Heart är inget undantag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *