The Ladies of Grace Adieu and Other Stories

22 mars 2007

Författare: Clarke, Susanna

Serie: Fristående

Susanna Clarke följer upp succén med Jonathan Strange & Mr Norrell med novellsamlingen The Ladies of Grace Adieu. Även här rör hon sig i det historiska sammanhang vi känner igen från hennes roman, ett sammanhang som i stort sett är med verkligheten överensstämmande, förutom några små detaljer – magi finns, älvor är högst närvarande och Norra England var en gång ett eget kungadöme under magikern John Uskglass styre.

Titelnovellen är en historia som tilldrar sig under Jonathan Stranges liv (denne figurerar också i novellen), en liten berättelse om magi och dess inte alltid så trevliga konsekvenser.

On Lickerish Hill utger sig för att vara skriven av en ung kvinna på 1600-talet (komplett med tidens språk och stavning) och är en på ytan ganska glättig historia, en variant på ett känt sagotema. Berättarens sorglösa ton står dock i kontrast mot hennes egentligen ganska otäcka livssituation, med en make som kan betraktas som minst sagt psykiskt instabil.

Mrs Mabb och Mr Simonelli or the Fairy Widower handlar båda om älvornas vårdslösa inställning till de människor som råkar komma i deras väg, och hur dessa människor handskas med situationen på olika sätt. Älvorna i de här novellerna är vackra och förföriska, men lever också i smuts och armod, eftersom de är för slarviga för att bry sig om detaljer som rena kläder eller mat, när de kan använda magi för att skapa illusioner som är tillräckliga för att lura människor – en bild som känns igen från brittisk folklore.

I The Duke of Wellington Misplaces His Horse har Clarke lånat miljön kring byn Wall från Neil Gaimans Stardust. Som titeln antyder är det hertigen av Wellington som här är på villovägar på jakt efter sin häst, och hamnar i en ganska prekär situation. Novellen är en av samlingens kortaste, och charmigaste.

Tom Brightwind or How the Fairy Bridge Was Built at Thoresby är desto längre, en underhållande berättelse om den hyfsat civiliserade älvan Tom Brightwind och hans gode vän, den judiske läkaren David Montefiore.

Drottning Mary Stuart är huvudpersonen i Antickes and Frets, vars titel syftar på termer inom renässansbroderi, och novellsamlingen avslutas med John Uskglass and the Cumbrian Charcoal Burner, en av de många legender som i Clarkes universum florerar om Norra Englands kung.

Samtliga noveller i samlingen är välskrivna och berättade med ett flyt som gör dem lättlästa, trots det i många fall gammaldags språket. Ändå når de inte riktigt upp till de riktiga höjderna. Huvudpersonerna glider förbi och vill inte riktigt fastna, och den enda novellen som verkligen biter sig fast hos mig är On Lickerish Hill, på grund av den tragiska historia som kan anas bakom fasaden. The Ladies of Grace Adieu är charmerande och underhållande, men kanske inte så mycket mer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *