The Last Wish

14 maj 2010

Författare: Sapkowski, Andrzej

Serie: Fristående

Geralt av Rivia är en witcher, hans jobb är att hitta och utplåna monster, mot betalning förstås. Han rider från stad till stad, från by till by i jakt på arbete, och människorna bemöter honom med både misstänksamhet och respekt. För att bli en witcher har han tvingats offra en del av sin mänsklighet och det finns ingen möjlighet att återgå till det han en gång var, ett faktum som tynger honom mer än han vill erkänna.

Polsk fantasy hör man sällan talas om i Sverige, men författaren Andrzej Sapkowski har fått ett märkbart genombrott både här och i resten av Europa, inte minst på grund av dataspelet The Witcher som baseras på hans karaktär Geralt. The Last Wish, den första boken om Geralt, är en samling sammanhängande noveller, ordnade kring en ramberättelse, med samma huvudperson och återkommande karaktärer. Ofta är det inspirerat av europeiska folksagor, vi möter bland annat Skönheten och Odjuret i en ny tappning, en Snövit som är allt annat än vän och godhjärtad, och får en pikant version av Prins Hatt under jorden. Berättelserna bjuder på stor variation, både i tema och tempo. Här finns plats för både humor och allvar, och Geralt är trots sitt våldsamma yrke en rätt komplex karaktär. I de flesta fall krävs det ändå mer hjärna än muskler för att lösa konflikterna. Saker och ting är nämligen sällan vad de först ser ut att vara och alla monster är inte ondskefulla, eller ens riktiga monster för den delen.

Dessutom är det väldigt välskrivet. Det polska originalet kan jag förstås inte säga något om men den engelska översättningen fungerar utmärkt. Boken kommer förresten på svenska i vår, och det ska bli intressant att se hur den översättningen tar sig ut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *