The Laughing Corpse

4 juni 2009

Författare: Hamilton, Laurell K.

Serie: Anita Blake del 2

Anita Blake blir erbjuden en miljon dollar för att väcka ett lik till liv. Det är hennes jobb och alltså inget konstigt med det. Det finns bara en liten hake – liket är nästan trehundra år gammalt och för att väcka det behövs ett människooffer. Anita är inte beredd att döda för en miljon dollar, även om hennes klient, mr Harold Gaynor, tycks tro det. Samtidigt har hon blivit inkallad att hjälpa polisens speciella avdelning för det övernaturliga med ett speciellt blodigt fall – något som Anita tror är en zombie har slaktat ett antal personer och inte lämnat en enda hel kropp efter sig, bara halvätna delar. Detta är inte normalt zombiebeteende, men Anita tror att hon vet vem som kan ha väckt den. Problemet är bara att voodoo-prästinnan ifråga är stadens mäktigaste och att förarga henne är lika med döden. Som om inte det räckte är stadens nyutnämnde vampyrherre Jean-Claude efter henne och kommer med alltför frestande löften.

The Laughing Corpse är en bok späckad med action, spänning och slagsmål. Romanseriens hjältinna är lika tuff som i den första boken och släpper aldrig sin pistol ur sikte. Hellre svettas hon ihjäl i New Orleans hetta, klädd i kläder som döljer vapnen, än går någonstans obeväpnad.
Jag tycker att Laurell K. Hamilton har gjort ett bra jobb med den andra boken i serien om vampyrjägaren Anita Blake. Personerna som förekommer i boken känns utpräglade och verklighetstrogna och boken är sannerligen inte förutsägbar. Ibland tycker jag bara att Anitas envishet gentemot Jean-Claude känns irriterande. Det är självklart att hon snart kommer att ge upp kampen mot honom, och tröttsamt att läsa om hur hon försöker låta bli att frestas av hans vampyriska charm. Men annars har boken få brister, även om den inte heller är något jättespeciellt. Actionladdat tidsfördriv som skulle ha kunnat varit betydligt sämre. Hamilton har skrivit en bra bok och förhoppningsvis fortsätter hon på samma spår.

Betrakta betyget som 3,5.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *