The Little Stranger

17 februari 2011

Författare: Waters, Sarah

Serie: Fristående

The Little Stranger utspelas på den engelska landsbygden strax efter andra världskriget. Läkaren Faraday ger sig av på vad han tror ska bli ett rutinbesök hos en familj med gamla anor i den förfallna herrgården Hundreds Hall. Tiden har sprungit ifrån familjen Ayres och för att få ekonomin att gå ihop måste de börja sälja mark och bohag samt stänga igen delar av det väldiga huset. Faraday fascineras av den åldrande modern och hennes två vuxna barn, Caroline och Roderick, och övergår snart från att endast vara familjens läkare till att bli en nära vän till återstoden av den en gång så stolta släkten.

En rad egendomliga händelser har nämligen börjat inträffa på det sönderfallande godset. Faraday försöker till varje pris hitta naturliga förklaringar till de mystiska olyckor som drabbar en efter en av familjemedlemmarna och det fåtaliga tjänstefolket. Det verkar finnas en ondsint kraft i husets tillstängda rum med övertäckta möbler, och den blir allt djärvare i sina försök att driva ut familjen. Eller är det bara en avspegling av att lantadelns storhetstid obevekligt är förbi? Faraday vägrar att se något övernaturligt i spiralen av olyckor och vansinne, men hans försök blir allt mer ansträngda.

The Little Stranger är en omsorgsfullt uppbyggd spökhistoria som berättas långsamt med många naturtrogna beskrivningar av förfallet på det ensligt belägna godset, som sätts i kontrast till livet i byn som långsamt börjar moderniseras och gå in i en ny tid. Klassperspektivet håller på många sätt samman berättelsen, med Faradays våndor över att komma från enkla förhållanden in i det prestigefyllda läkaryrket i centrum. Tyvärr kommer boken av sig någonstans i mitten. Vi får antydningar om vad som kan ligga bakom spökeriet genom inblickar i familjens förflutna, men sedan tar ett annat tempo vid och fokus flyttas till ett problematiskt kärleksförhållande under bokens senare del. Det är inte till nackdel att mycket av mystiken tillåts att bestå efter att boken är slut, men det finns överhuvudtaget många trådar kvar som man som läsare gärna hade velat följa. The Little Stranger är mycket läsvärd, men upplägget kanske inte tas till vara på bästa sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *