The Magicians and Mrs. Quent

14 augusti 2008

Författare: Beckett, Galen

Serie: Fristående

The Magicians and Mrs. Quent ska vara lik en bok skriven av Jane Austen eller någon av systrarna Brontë, fast med inslag av fantastik. Jag har inte läst några av klassikerna som den här boken möjligtvis refererar till, än, så hur de står i relation till varandra har jag ingen aning om. Mitt omdöme hade säkerligen varit annorlunda om jag läst ursprunget. Däremot så har jag kommit i kontakt med miljön, både i litteratur och på film. Jag gillar den, i båda formerna. Det är trevligt och inte något jag stöter på alltför ofta.

Ivy Lockwell är berättelsens nav. Som den äldsta systern av tre gör hon allt för att hålla ihop familjen Lockwell. Fadern är halvt galen och ser bara fjärran världar. Han var magiker tidigare och Ivy tror att magi kan återställa honom, så böcker i ämnet läses gärna även om hon inte verkar kunna göra något magiskt i praktiken. Mer världsliga problem hotar dock, eftersom inkomsten är låg och huset är stort. Samtidigt så går Dashton Rafferdy omkring i samhällets toppskikt och gör det han gör bäst. Ingeting. Men till andras nöje så gör han det med kvicka tankar och smart tunga. Hans vän Eldyn Garritt är mer företagsam. Han jagar pengar som ska investeras i ett handelsskepp till de nya landen, så att han ska kunna bygga upp sin familjs ruinerade namn.

Huvudkaraktärerna och deras omständigheter. Det är vad boken handlar om, till stor del. På alla sätt och vis kan The Magicians and Mrs. Quent beskrivas som en långsam bok. När jag hade lagt boken ifrån mig och reflekterade lite över vad jag hade läst så slogs jag av två saker. Trehundra sidor skulle säkerligen kunna skäras bort utan att några nyckelscener skulle saknas. Om trehundra sidor försvann så skulle förvisso handlingen vara intakt, men stämningen och porträtten av dessa personer skulle gå upp i rök. Det är framförallt de två senare sakerna som lyfter upp boken. I regel så klagar jag annars friskt på att fantasyböcker är onödigt långa, men det var först efteråt jag upptäckte den här bokens längd, på nästan femhundra sidor.

”Fantasy of manners” har jag kommit i kontakt med genom Ellen Kushners verk. Becketts debut har en del gemensamt med t.ex. The Privilage of the Sword, även om olikheterna är fler än likheterna. Om jag jämför böckerna så är det tydligt att The Magicians and Mrs. Quent är en debut, med skavanker lite här och var. Men det är inget jag direkt stör mig på, förutom några samtal om politik som kändes krystade och vissa övertydliga punkter om anti-anti-kvinnosamhället.

Betyget är snällt, men i ljuset av andra debuter jag har läst så känns det mer rättvist. Jag gillade den här boken. Den var väldigt behaglig att läsa, på något sätt. Persongalleriet visar upp många färger av spektrumet och är välskrivet till den grad att jag lätt fängslas. Handlingen har egentligen inget nytt att komma med, men paketet den levereras i gör den klart läsvärd. Boken är på alla sätt och vis fristående, även om slutet kan te sig rätt kort. Däremot så ska det komma minst en till bok som utspelar sig i samma värld (och med samma personer, misstänker jag). Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det, ärligt talat. Men Galen Beckett gjorde ett gott intryck på mig och jag kommer garanterat att hålla utkik efter framtida verk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *