The Morgaine Saga

4 januari 2005

Författare: Cherryh, C.J.

Serie: The Morgaine Saga del 1

The Morgaine Saga är en samlingsvolym med de tre första delarna av The Morgaine Saga i samma volym. De tre delarna är Gates of Ivrel, Well of Shiuan och Fires of Azeroth. Den fjärde delen, Exiles Gate, saknas i denna samlingsvolym.

Cherryh själv kallar sviten för fantasy, men överbyggnaden är i själva verket science fiction. Det som gör hela sviten till en fantasyserie är att allt ses genom Nhi Vanye i Chyas ögon. Vanye kommer från en kultur som påminner om det feodala Japans, medan svitens andra huvudkaraktär, Morgaine, är en överlevare från en sedan länge försvunnen teknologisk högkultur. Det gör att allt Morgaine företar sig ter sig som magi i Vanyes ögon.

I de tre första böckerna har Cherryh skapat tre olika världar, var och en komplett med historia, kultur, religion, statsskick och myter. Morgaine och Vanye reser genom “portarna” till de olika världarna, för att stänga dem. Portarna skapades av Morgaines ras för tusentals år sedan, och hotar att med sin blotta existens slita sönder tidens väv och krossa hela universum. Morgaine är fast besluten att stänga alla de kvarvarande portarna. Hon och Vanye träffas efter det att Vanye dödat en av sina halvbröder i en duell, och förklarats fredlös. Morgaine steg, enligt henne själv, för en vecka sedan in i en port för att tillfälligt gömma sig undan en fiendearmé, men steg ut tusen år senare, då hon och hennes svärd förvandlats till legender på Vanyes planet. Tillsammans ger sig Vanye och Morgaine av för att stänga den port som finns där, och ta sig vidare till nästa planet för att stänga porten där med.

Tekniken bakom portarna är för länge sedan glömd av alla utom Morgaine, men på varje planet finns det en kult, qhal, som svartsjukt bevakar portarnas magi, utan att förstå den. Ett intressant koncept är den skillnad i kultur som finns mellan det feodala hederkodex som Vanye har och Morgaines pragmatism. Likaså är kulturerna på de olika planeterna skilda, och Vanyes hederskodex ställs hela tiden på prov. Även den kärlekshistoria som finns mellan Vanye och Morgaine är av en komplex natur. Det hela börjar med att Vanye blir Morgaines tjänare under ett år, och det finns en mellanakt då de båda börjar betrakta varandra som jämlika, för att sedan låta sina känslor blomma ut i en omöjlig kärlek.

Som vanligt är det Cherryhs känsla för detaljer, och hennes oerhörda kunskap om kulturer som tillsammans med den kärva dialogen målar upp en mycket trovärdig värld.

Hela serien har liknats vid både Härskarringen av Tolkien och Övärlden av LeGuin, och liknelsen håller. Jag kan inte begripa varför inget svenskt förlag har låtit översätta denna helt underbara svit.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *