The Other Wind

29 juni 2006

Författare: Le Guin, Ursula K.

Serie: Övärlden del 6

Bytrollkarlen Alder plågas av onda drömmar, där han vandrar i gränslandet mellan liv och död. Han hemsöks av sin döda hustru och andra andar, som ber honom befria dem, men från vad? Efter att ha sökt hjälp hos magikerna på Roke skickas han till Gont och Ged, som i sin tur skickar honom till kung Lebannens hov på Havnor. På Havnor befinner sig också en kargisk prinsessa, ditskickad med ett äktenskapserbjudande som är så listigt formulerat att kungen knappast kan tacka nej till det utan att riskera krig. Och samtidigt har drakarna i väster börjat kräva tillbaka det land som en gång var deras.

The Other Wind är en bok fylld av levande, mänskliga, tilltalande karaktärer som alla är mer eller mindre olyckliga. Alder bär sin sorg efter hustrun. Den kargiska prinsessan är ensam och livrädd i främmande land. Tehanus ärr och kontakt med drakarna gör henne till en evig outsider som aldrig känner sig hemma bland människorna. Lebannen har händerna fulla med hotande drakar och kargiska krigsherrar, och är dessutom sur över att bli intvingad i äktenskap. Tenar är mest bekymrad över alla andra. Kort sagt, det här är en lite jobbig bok att läsa.

Samtidigt finns det egentligen inget att klaga på hur boken är skriven. Gillar man Le Guins berättarstil, gillar man det här. Det är vackert, vemodigt, spännande och filosofiskt. Le Guins språk är lättläst, men har ändå stora djup. Handlingen är väl uppbyggd, karaktärerna konsekventa och allt leder till ett logiskt slut. Det är absolut inte någon dålig bok, tvärtom, den är mycket välskriven. Ändå är det något som gör att jag inte kan älska den fullt ut. Kanske är det just känslan av vemod och uppförsbacke som gör den lite för svår att ta till sig. Kanske är det bokens kärlekshistoria som stör mig i sin förutsägbarhet. Kanske är det för att jag helt enkelt inte gillar vissa av karaktärerna, hur sympatiskt framställda och välgjorda de än är.

Kanske lider jag helt enkelt för mycket med Tehanu och hennes utanförskap.

Hur som helst så kan man inte gärna missa den sista boken om Övärlden, om man nu har läst alla andra.

The Other Wind finns i svensk översättning av Lena Jonsson och heter då Burna av en annan vind.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *