The Privilege of the Sword

2 februari 2009

Författare: Kushner, Ellen

Serie: Fristående

Ellen Kushner har ju som bekant varit på tapeten ett par gånger det senaste året eller så, så jag tyckte att det var på tiden att jag läste något av henne. The Privilege of the Sword är egentligen tredje delen i en löst sammanhängande serie, men den gick alldeles utmärkt att läsa fristående.

Ellen Kushner är en av dagens kanske främsta författare inom subgenren Fantasy of Manners, där det sociala spelet snarare än monster och magi utgör historiens mittpunkt. Själv är jag otroligt förtjust i genren, och Ellen Kushner är otroligt duktig på att plocka fram det typiska för genren och göra något riktigt bra av den.

The Privilege of the Sword skulle säkert fungera utmärkt som en ungdomsbok, då det är en riktigt bra “coming of age”-berättelse, även om jag tror att den ursprungligen är skriven för en vuxnare publik. Hur som helst kan den läsas på flera plan, och jag tror att man får ut något av den oavsett ålder, vilket annars är ovanligt.

Kushner skriver även riktigt bra om begynnande sexualitet, identitet och könsroller. Framförallt är det otroligt uppfriskande att läsa någonting som inte får en att vilja banka huvudet i väggen på grund av klichéartade könsrollsmönster. Kushner har på det hela taget lyckats få in otroligt mycket i en bok som för ovanlighetes skull känns precis lagom lång.

Så vad handlar då egentligen boken om? Den unga Katherine blir kallad till storstaden från landet av sin galne morbror, där han har för avsikt att lära henne att fäktas så att hon kan vara hans ställföreträdare i de dueller adelsmän utkämpar för att lösa tvister, och i utbyte går han med på förlikning i en ekonomisk tvist med Katherines familj.

Historien och intrigerna i sig är inte så himla intressanta, utan det är Katherine som person, och hennes utveckling som driver berättelsen framåt. Utan henne så skulle det inte bli någon berättelse, för tittar man närmare på intrigen så känns den rätt banal i sig, och får egentligen aldrig någon riktig förklaring eller upplösning. Slutet känns dessutom rätt krystat samt att en hel del frågor lämnas obesvarade.

Dessa brister är dock lätta att ha förbiseende med då The Privilege of the Sword i slutändan ändå är en otroligt välskriven och underhållande bok.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *