The Privilege of the Sword

8 mars 2007

Författare: Kushner, Ellen

Serie: Fristående

The Privilege of the Sword är Ellen Kushners tredje bok om livet i sin namnlösa stad, men den andra sett till böckernas interna kronologi. Det är också den klart bästa av de tre – det är inte utan anledning som den är en av de nominerade böckerna till årets Nebulapris.

Unga Katherine kommer till staden från landet för att bo hos sin excentriske – eller galne, som många hävdar – morbror, som fått för sig att han skall lära henne att bli en av de svärdskämpar som adeln använder sig av istället för att själva utkämpa sina dueller. När en stor del – om än långt ifrån allt – av det excentriska hos hertigen stammar från det faktum att han till skillnad från adeln som omger honom råkar dela många centrala värderingar med moderna läsare (eller i alla fall med mig) är det kanske ett väl enkelt trick av Kushner för att få såväl läsarnas som Katherines sympatier att hamna rätt, men det fungerar. Det är Katherines utveckling som klart och tydligt står i fokus: intrigerna runtom är mest bara en halvdålig ursäkt för att få driva henne framåt. Det är också Katherines perspektiv – och större delen av boken berättas med hennes förstapersonsperspektiv – som är det intressanta och en del av det som gör The Privilege of the Sword till en så bra bok.

Den är rolig, intelligent och välskriven. Den är alldeles lagom lång; inte för kort och absolut inte så lång att man börjar önska att den skall ta slut någon gång trots att den är bra. Det är inte den bästa fantasybok jag har läst, men jag skulle bli förvånad om det inte är en av de bästa som kommit de senaste åren. Skulle du bara läsa en fantasybok i år så skulle The Privilege of the Sword inte vara ett dåligt val.

För övrigt bör betyget nedan ignoreras.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *