The Rectulant King

28 juni 2013

Författare: L. Sprague de Champ

Serie: The Novarian Series del 1

Alla höll med om att Kung Jorian av Xylar hade varit en god och rättvis härskare. Faktisk, tyckte många i det här fallet, att det var synd att lagarna i Xylar påbjöd att varje slumpvis utvald kung måste regera bara under fem år innan för att sedan efter ståtliga ceremonier få huvudet avhugget! Förståeligt nog så var Jorian själv helhjärtat förtjust i andra alternativ, så med hjälp av en trollformel av trollkarlen Karadur, flydde från halshuggningsceremonin med huvudet kvar på axlarna.

Oturligt nog blev hans älskade fru Drottning Estrildis kvarlämnad och att få henne ut ur Xylar skulle visa sig vara allt annat än lätt – speciellt med Den Kungliga Vakten av Xylar het på spåret efter sin flyende monark. Med Karadurs magi, skulle Jorian kanske kunna iscensätta räddningen. Men först skulle han bli tvungen att finna en mängd gamla trollformler, hantera en fientligt trollkarl, stjäla ett föremål från en 500 år gammal (men fortfarande vacker) prinsessa som förvandlas till en gigantisk orm vid opassande tillfällen, reparera den gigantiska klocktornen i Iraz för att uppfylla en profetia, söndra en piratbelägring, och slutligen flyga tillbaka till Xylar i ett förtrollat badkar och rädda hans älskade Estrildis innan Den Kungliga Vakten märker att deras kung (för att inte nämna hans huvud) har återvänt. Sen började saker och ting bli komplicerade…

Tro mig det är så galet som det låter.

L. Sprague de Champ är en stort bortglömd fantasyförfattare och The Rectulant King är hans största bidrag till genren. Det är synd med tanke på hur rolig den är. The Rectulant King är en trilogi inbunden i en bok som bildar hjärtat av The Novarian Series.

Det första man märker som är roligt med The Rectulant King är de politiska satirerna. De Champ har insett den fulla potentialen i fantasy med att kunna ställa sociala frågor i en påhittad värld. Politiken är skruvad blodig och på gränsen till absurd. Jag slår vad om att han tagit mycket inspiration från vår världshistoria.

Det är inte den sortens bok har djupa karaktärer men de är ändå underhållande. Varje kapitel är som en egen novell medans de tillsammans bilar ett större äventyr fyllt av humor. Under historiens gång visar Jorian prov på att vara en exceptionell historieberättare. De här små berättelserna är i bland mer underhållande än kapitlen de berättas i. De ger också substans till De Champs exotiska värld som är mycket mer varierad än den vanliga fantasyvärlden.

The Rectulant King är för dig som gillar obskyr, exotisk, äventyrlig fantasy full av humor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *