The Red Tree

20 november 2009

Författare: Kiernan, Caitlín R.

Serie: Fristående

Författarinnan Sarah Crowe flyr från sitt hem i Atlanta och från resterna av en tumultartad relation som slutat med en tragedi. Hon flyttar in i ett gammalt hus på Rhode Island och gör sitt bästa för att gömma sig för omvärlden. Men i husets källare hittar hon ett mystiskt manuskript, skrivet av husets förre inneboende. Det kretsar kring ett gigantiskt träd, en rödek, som växer bara några hundratals meter från huset och alla de oförklarliga fenomen och våldsamma händelser som hänt kring trädet. Mot sin vilja blir Sarah fascinerad av berättelsen, samtidigt som det röda trädet växer sig allt större i hennes eget medvetande, tills det i det närmaste blivit en besatthet. Snart vet hon inte längre själv vad som är dröm och vad som är verklighet, vad som är uppdiktat av henne själv och vad som faktiskt har hänt.

Caitlín R. Kiernan är ingen lätt författare. Hon lämnar över mycket av tolkningen till läsaren själv och den som inte orkar engagera sig i läsningen kommer inte heller att få ut särskilt mycket av hennes böcker. I The Red Tree har hon tagit det hela ett steg längre. Boken är skriven i dagboksform, berättat av huvudpersonen Sarah, med inslag från det manuskript hon fann i källaren. Romanen har dessutom ett kompletterande förord av Sarah Crowes förlagsredaktör, vilket förstärker den dokumentära känslan. Romanen påminner faktiskt en del om filmen The Blair Witch Project och innehåller en del riktigt otäcka och suggestiva scener. Samtidigt är den bitvis ganska långsam och det tar tid innan man verkligen kommer in i den.

Men Sarah är långt ifrån en pålitlig berättare. Det medger hon till och med själv. Eftersom hon är författare till yrket faller det henne naturligt att hitta på, att fabulera då logiken inte längre räcker till för att förklara det som händer. Därför blir det extra svårt för läsaren att få någon klarhet i vad som verkligen har hänt och vad som bara är Sarahs fantasier (hon har som sagt också själv svårt för att skilja det ena från det andra). The Red Tree kan alltså läsas som både en övernaturlig skräckroman och som en rent psykologisk thriller. Antingen finns det verkligen något övernaturligt och ondskefullt kring det röda trädet, eller så är Sarah Crowe bara galen. Någon definitiv förklaring får läsaren aldrig. Och just därför är The Red Tree en roman som dröjer sig kvar. Och ju mer man tänker på den, desto obehagligare blir den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *