The Red Wolf Conspiracy

29 maj 2008

Författare: Redick, V.S. Robert

Serie: The Chathrand Voyage del 1

Robert V.S. Redick är ett nytt namn i genren och han försöker, som så många andra, slå igenom med det episka berättandet. Vad är det som ska göra hans trilogi (för självklart är det en sådan) annorlunda och intresseväckande? Havet och en förbannat stor båt. Chathrand är en bjässe till jolle, med sina drygt 650 besättningsmän. Mer än ett halvt millennium gammal, legendarisk och den sista av sitt slag. På detta fartyg finner sig, så småningom, bokens huvudpersoner. Den store krigshjälten, numera ambassadören tillsammans med sin vackra fru och lika vackra dotter. En smått galen och mycket fruktad kapten. Ett litet gäng med landets bästa spioner och lönnmördare. En klan av småttingar, kallade ”crawlies”, som är ökända för att sänka skepp i sin hämnd mot människans grymheter. Några djur; en falk, en mink och några råttor. Och snubben som får mest plats i rampljuset: en (relativt fri) slav från ett besegrat rike, med mystiska kontakter i sitt liv och en förmåga att, när slumpen så vill, lära sig vilka språk han än hör.

Krydda med ytterligare lite bifigurer och The Red Wolf Conspiracy är i full gång. Det vill säga, saker börjar bli intressanta efter de första, plågsamt dåliga, femtio sidorna. Jag funderade seriöst på att lägga (kasta) ifrån mig boken ett tag. Men det tar sig och sen blir det svårt att inte lägga den ifrån sig. Inte för att det är överdrivet bra, men det är lätt läsning och det är inte svårt att bara följa med strömmen. Det här är ett typexempel på en ”brålig” bok. Alltså, en bok som både är bra och dålig. Redick är gröngöling och det märks när man granskar sömmarna. Potentialen finns, men kastas bort ibland. Vissa idéer är smart (djuren som ”vaknar”) medan andra bara verkar finns där för att driva handlingen framåt. När den gamla vanliga ”ringen-artefakten”, mäktig och ond och allt vad det nu är, introduceras så blir i alla fall jag lite trött. Men det finns i alla fall tillräckligt mycket där för att det ska kännas lite fräscht.

The Red Wolf Conspiracy står och faller med jättefartyget Chathrand. Enda anledning till att jag köpte klumpen var för att det hela skulle utspelas på en båt. Jag hoppades också att de skulle stanna där. Men icke; det flängs och slängs en hel del på land också. Tyvärr. Av handlingsförloppet att döma så kommer det bli mindre hav och mer land i de andra två delarna. Men problemen slutar inte där. När jag läste George R.R. Martins Fevre Dream så blev ångbåten och floden en betydande del av handlingen och atmosfären. Chathrand och havet har inte ens en bråkdel av den känslan. Inte bra. Inte alls bra.

Men intrigerna, relationerna, och konspirationerna lyckas hålla intresset uppe. Snabb, enkel och inte särskilt krävande läsning. Lite som Harry Potter. Och liksom den sjunde Potter-boken så är även slutet i den här fylld med kassa förklaringar och ett antiklimax. Men räknar man bara bort slutet och början så är det en trevlig resa. Jag har svårt att rekommendera den dock.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *