The Scar

9 september 2013

Författare: Dyachenko, Marina & Sergei

Serie: The Wanderers series del 2

Östeuropeisk fantasy har blivit något av en trend på sista tiden. Sapowskis The Witcher-böcker och Nick Perumov är bara att nämna några. The Scar däremot är en speciell fantsybok som inte passar in i en enda subgenre. Tekniskt sätt är det den andra boken i en serie men den kan läsas helt fristående. Jag undrar om den superba översättaren Elinor Huntington visste det när hon översatte boken?

Två författare som tillsammans skriver en bok brukar antingen få fram bådas styrkor eller svagheter. I det här fallet så får de fram det bästa i sig. Att ha en kvinnlig författare verkar vara bra för att kunna tona de sexistiska elementen. Jag visste aldrig riktigt vad det var för slags bok jag lyssnade på.

Har ni läst min insändare på forumet så vet ni vad Audible. Jag hade sett positiva recensioner av boken och bestämde mig att ta The Scar som min första ljudbok från Audible för en gratis credit. Jonathan Davies tjänar som berättarröst och håller snabbt på att bli en av mina favorituppläsare.

Egert är den självupptagne medlemmen av en elitstyrka knektar, som efter att ha dödat en oskyldig under en duell utmanas av en mystisk man. Efter att ha ärrats i ansiktet, som en symbol för sin feghet och dåliga moral, ger han sig ut på en resa för att gottgöra sina hemska dåd, och lyfta förbannelsen som kastats över honom. Det blir en lång och svår resa för att finna den kvinna som förhoppningsvis kan hjälpa honom.

Att ha en huvudkaraktär som är en absolut fegis till och börja med är något jag aldrig tidigare stött på. Egart behöver inte ens vara hotad på riktigt för att boken ska bli spännande. Hans feghet handikappar honom så mycket att han inte ens kan ta självmord. Ett riktigt vrak. Jag hoppades att han skulle lyckas övervinna förbannelsen… men samtidigt inte. För jag var aldrig säker på om att ta bort förbannelsen skulle vara bra eller dålig. Skulle Egart bli samma självupptagna skitstövel som i början av boken eller ha lärt sig läxan och inte få en annan chans? Jag visste aldrig förrän slutet på boken ens om han skulle bli av med förbannelsen.

En annan fråga är vem man ska tycka mest synd om, Toria eller Egart? Åh ena sidan dödar Egart hennes fästman men å andra sidan så går han genom ett helvete samtidigt som hans ser anklagelserna i hennes ögon. Sådant tur är så får vi några kapitel ur hennes synvinkel.

Mycket östeuropeisk fantasy verkar vara mer långsam och fokuserad på de psykologiska aspekterna av karaktärerna. Egarts quest blir att vänta på någon istället för resa någonstans. Visst blir det en del svärdsfighter men det handlar mest om moral. Är det rätt eller fel att döda någon under vissa omständigheter? Kan man få en andra chans?

Det är en mörk värld vi ser i boken. En värld full av pest, våldtäkt och avrättningar där de starkaste eller smartaste överlever. Men boken är också rolig och äventyrlig för att balansera allt det mörka. Ibland känns det nästan som en mörk saga. The Scar var en jättebra ljudbok som snabbt blivit en av mina favoriter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *