The Scar

8 januari 2007

Författare: Miéville, China

Serie: Fristående

I denna tid av pirater är det inte bara (Captain) Jack Sparrow som härjar ute på stora hav. Det finns andra, annorlunda, mörka och gigantiska hav långt ifrån Karibien, där andra lagar råder. Pirater är i grund och botten alltid pirater, var de än befinner sig, men deras förutsättningar kan skilja sig avsevärt. I The Scar ligger deras förutsättningar långt ut på det extrema spektrumet. Här finns så mycket vatten att självaste Poseidon skulle duka under för dess tyngd. Men även om han lyckades klara sig från det ödet så skulle han snart kvävas av alla föroreningar som de oräkneliga kolätande ångfartygen spottar ut dag och natt i sin framfart över Bas-Lags hav. Besättningen på fartygen, liksom varelserna under vattnet, tar många olika former. Om man tar och dyker under ytan kan man se varelser, vars övre hälft är en människa med gälar och vars nedre hälft mest liknar en hummer. Stannar man på däck kan man bekanta sig med en och annan levande kaktus, som är bra mycket större och starkare än gemene man. Här finns gråaktiga, människoliknande varelser vars blod koagulerar så snabbt att det är lönlöst att hugga dem med svärd. Här finns… det mesta du kan tänka dig, och lite till. Och alla lever de i en smutsig, otrevlig och fruktansvärt dyster värld.

Och vilken värld det är! Dessa detaljrika beskrivningar, som nästan svämmar över bokens sidor och flyter ut över fingrarna när man läser, är en fröjd att läsa. Miéville låter en ta del av hans mentala bilder av Bas-Lag till fullo. Visst, det är inget trevligt ställe, och kanske är det för att jag ligger i min sköna säng när jag läser, som jag kan ta del av denna fullständigt främmande värld med sådan entusiasm. Det är spännande och intressant att läsa om just för att jag aldrig läst om något liknande innan. Men det är just denna starka aspekt som gör att boken faller en aning.

Till en början undrade jag vart handlingen låg gömd under alla utmålningar. Vi har ett transportfartyg som ska föra deformerade slavar och ett par resenärer till en koloni på andra sidan världen. Bellis, bokens huvudperson, som flyr från hemstaden New Crobuzon av okända anledningar. En forskare vid namn Johannes, och så en vakt, som börjar tala med en av de inspärrade. Jaha, kul? Spänningsgraden ökar i alla fall något steg när en ovälkommen resenär stiger ombord och försöker ändra resan en aning. Man han hinner inte särskilt långt med sina planer. För nu kommer de verkligt intressanta in i bilden. Pirater bordar fartyget, kidnappar besättningen och för dem till deras stad. The Armada, uppbyggd av mer båtar, fartyg och skepp än man kan se. En flytande piratstad.

Många sidor har man lagt bakom sig när det här händer, så handlingen ska inte beskrivas närmre. Men när de kommer till Armada så kvarstår bokens problem. Den flytande staden i sig är många gånger intressantare än handlingen. Ska jag vara ärlig så brydde jag mig föga om handlingen under nästan halva bokens gång. Detta kan i och för sig bero på att jag inte alls gillade huvudpersonen Bellis. Hon blev mer den som kunde ta mig till nya ställen i Armada, så att jag kunde frossa i nya beskrivningar av nya platser, system och raser. Men efter den där halvan så börjar saker verkligen hända! Handlingen rör sig och blir spännande, även om den fortfarande känns lite tunn. Bellis är fortfarande lika ointressant, men andra karaktärer får mer plats nu. I mina ögon så räddar Uther Doul och The Brucolac båten med karaktärer från att sjunka. Men dessa två måste ni låta Miéville berätta om.

The Scar har alltså grova balansproblem, som sänker läsupplevelsen. Men det är en förbannat bra bok för det, som verkligen drar nytta av många genrer. Fantasy, skräck och science fiction. Det ska också nämnas att boken är fristående, men den är egentligen nummer två i Bas-Lag-trilogin. Jag har inte läst Perdido Street Station, och efter att ha läst The Scar kan jag lista ut lite av vad som hände i den. Det är inget som kommer att skada mig, men det skulle kunna skada andra, så om Miévilles värld intresserar så börja i början.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *