The Secret History of Moscow

24 oktober 2011

Författare: Sedia, Ekaterina

Serie: Fristående

The Secret History of Moscow utspelar sig, kanske inte helt otippat, i Moskva, eller snarare dess undre delar, i slutet på 1900-talet. Boken handlar om Galina som lever ihop med sin syster och mamma, och som sedan hon var liten har åkt in och ut från en mentalinstitution på grund av hallucinationer. Hennes mor har gett upp hoppet om henne, klagar på att hon aldrig kommer att hitta en man och älskar systern Masha betydligt mer.

Men någonting underligt pågår i Moskva. Människor försvinner, till synes förvandlade till fåglar. När också Masha drabbas och förvandlas till en kaja bestämmer sig Galina för att försöka få hem henne till varje pris. Tillsammans med polismannen Yakhov, som utreder de underliga försvinnandena, och Fyodor, en alkoholiserad gatukonstnär, lyckas hon ta sig till Moskvas undre värld, där inte bara de fågelförvandlade människorna finns, utan också bortglömda sagovarelser och hedniska gudar, av vilka Galina försöker få hjälp att hitta sin syster.

Det mest intressanta med The Secret History of Moscow är att invånarna i Moskvas undre värld är baserade på rysk folktro, vilket är ganska nytt för mig. Lite känner jag igen – som exempelvis Koschey the Deathless, men det mesta är som sagt nytt, vilket gör boken mer spännande än om det hade handlat om folktro som jag varit mer bekant med. I övrigt tycker jag att världen som gömmer sig under Moskva är lite väl skissartad. Den består mest av en pub, en skog och ett för evigt brinnande hus. Och en flod som man bara kan passera om man betalar färjkarlen med ett minne man kommer att sakna. Jag hade gärna sett att denna värld utforskades lite mer – de letar ju efter Galinas syster och personen som ligger bakom allting, så det finns plats för lite utförligare miljöbeskrivningar.

I övrigt så är boken ganska lättläst, och Sedia skriver både följsamt och vackert. Dock lämnar den lite i övrigt att önska – trots att jag gillar boken, så lyckas den inte riktigt engagera mig fullt ut. Jag bryr mig inte speciellt mycket om Galinas jakt på systern, och det är ju själva grundpelaren i berättelsen. Visserligen händer det mycket annat också, men platsen boken utspelar sig på fortsätter att engagera mer än vad handlingen gör och det är handlingen som författaren lägger mest krut på.

Men boken lyckas ändå vara underhållande och intressant, även om jag gissar att det till stor del beror på att den, för mig, lite exotiska ryska folktron och miljön. Ekaterina Sedia är en författare som jag varit nyfiken på ett tag, och även om jag inte är helsåld på The Secret History of Moscow, så vill jag definitivt läsa mer av henne.

Betrakta betyget som 3,5.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *