The Somnambulist

7 juni 2013

Författare: Barnes, Jonathan

Serie: Fristående

Redan i början av boken vill historiens berättare göra klart vad det här är för slags berättelse.

“Be warned. This book has no literary value whatsoever. It is a lurid piece of nonsense, convoluted, implausible, peopled by unconvincing characters, written in drearily pedestrian prose, frequently ridiculous and willfully bizarre. Needless to say, I doubt you’ll believe a word of it.”

Han har rätt men glömde att nämna var hur rolig den är.

I 1800-talets London är Edward Moon och The Somnambulist är ett udda före detta detektivpar som numera tillbringar dagarna med att genomföra billiga trolleritrick inför en häpen publik. Edward har smak för något … udda kvinnor medans The Somnambulist är en skallig jätte som bara dricker mjölk … och han dör inte av svärd.

Men den uttråkade Edward får ett mystiskt fall som sätter igång en rad händelser där den mystiska CIA-organisationen The Directorate är inblandad. Londons framtid står på spel i denna berättelse med fjälliga monster, skäggiga kvinnor, galna poeter och tidsresor.

Det börjar som en vanlig detektivhistoria men utvecklas till en berättelse lika bisarr som en av Borsch målningar. Vad som intresserade mig från början var berättartekniken. Berättaren är en person som på något sätt är involverad i historien men vi vet inte vem det är tills slutet. Detta gör att man bara kan tolka en karaktär utifrån hans handlingar och det finns ingen inre psykologisk drift att tala om.

Man måste berömma Barnes för hans fantasi. Han målar upp läskiga och groteska bilder som får en att rynka på pannan. Men om det är något som är bra med boken så är det humorn. Vissa karaktärer är mer intressanta än andra men ingenting garanterar att de överlever. Barnes är skoningslös och har inte favoriter och bara för att någon överlever får de inte ett lyckligt liv.

Det märks att författaren är ny men det är en bra början och jag tror att jag ska se mig om lite efter Jonathan Barnes kommande böcker. Och varför boken heter The Somnambulist får man inte veta tills slutet.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *