The Thief of Always

4 januari 2010

Författare: Barker, Clive

Serie: Fristående

Tioårige Harvey Swick är uttråkad. Han vill göra något nytt, något kul, bara inte ha tråkigt. Då blir han inbjuden till mr Hoods Semesterhus där allt vad man någonsin kan önska sig finns att tillgå. Fantastisk god mat tillagad av den vänliga mrs Griffin, vänner och chans till oavbruten lek. Allting i Semesterhuset är roligt och färgglatt och helt underbart. Och när Harvey har ringt därifrån hem till sin mor och hon förklarar att han kan behöva lite tid utan skola och tråkigheter, och istället bara ha kul, så är ju allt helt okej. Harvey kan hjälpa sin nyfunna vän Wendell att bygga på trädkojan, leka med den tillbakadragna flickan Lulus ödlor eller bara njuta av alla de andra överraskningar som Semesterhuset ständigt bjuder på. Men i varje paradis finns ju en orm och ingenting är någonsin gratis. Snart upptäcker Harvey att bortom presenter, godsaker och lek finns ett pris som måste betalas och ingenting är faktiskt för evigt.

Att Clive Barker är en av mina favoritförfattare är väl ganska uppenbart, och det finns få författare som skriver sådana stämningsfulla böcker som han. Och de underbara illustrationer som finns i ett fyrtiotal i denna bok och många andra av honom förhöjer verkligen läsnöjet.

Enligt författaren själv så är The Thief of Always en fabel, men jag tycker snarare att det känns som en saga, som till viss del påminner lite om Hans och Greta. Visst finns det lite likheter med fabler också, men det gör det väl i alla sagor. Men detta är i alla fall en bok som verkligen kan uppskattas av hela familjen, som så ofta sägs i diverse reklamer. Jag uppskattar den, jag tror att vuxna skulle uppskatta den och mindre barn skulle med all säkerhet gilla den – i alla fall tills de förunderligheter som Semesterhuset består av avslöjas för vad de verkligen är. Det verkade ett tag nästan som om Barker skulle motsätta sig alla “normala” sagoslut och göra detta ganska olyckligt. Men den del av mig som hoppades på det blev besviken för det hela avslutas prydligt och relativt, om än inte helt, klassiskt.

Barker har här bevisat att han kan skriva litteratur för mindre barn minst lika bra som skräck och fantasy för vuxna, och om rykterna om att något liknande The Thief of Always ska komma ifrån hans penna stämmer så väntar jag förhoppningsfullt. Väldigt lättläst och en underbar, berättelse i äkta Clive Barker-anda som jag råder er att läsa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *