The Third Elevator

9 april 2010

Författare: Bender, Aimee

Serie: Fristående

The swan asked the cloud to go back out into the air. The cloud didn’t move. The swan tried to show it out, but it is impossible to shove a cloud.

Aimee Bender är en mästare på att skriva knasiga saker. The Third Elevator handlar om en rad olika karaktärer: först och främst så har vi svanen, som är drottningens favorithusdjur. Sedan har vi blåsångaren (bluebird) som gifter sig med svanen, och den naturliga avkomman av denna kärleksaffär – det svagt blåa och fluffiga molnet. I skogen har vi skogshuggaren som drar skam över sin familj, eftersom han inte klarar av att hugga ner träd (han får en hjärtattack om han gör det). I guldgruvan har vi den skicklige gruvarbetaren som, efter tjugo år i mörkret, upptäcker den vida och underbara himlen. Sist men inte minst så har vi såklart den tredje hissen, byggd av fjädrar.

‘But it’s just like the cave,’ he said then, pointing to the stars. “Just a whole lot bigger and it has silver, not gold. I wouldn’t want to be a miner here,’ he said. ‘It would take such a long long shovel.’

The Third Elevator är en liten, liten novell i bokform. Den är publicerad av Madras Press, ett ideellt förlag som ger ut korta skönlitterära verk, och låter pengarna gå till välgörande ändamål. Böckerna är relativt billiga, runt 40 kr. Men det är ändå en rätt tveksam affär att köpa en novell för 40 kr, eller hur? Men man betalar för kvalité och inte kvantitet. För The Third Elevator är väl värd att köpa. Det är en mysig och smått surrealistisk saga, som lyckas få med så mycket innehåll just på grund av sin form. En familjs lycka och olyckor, att leta efter sitt syfte i världen, att hitta sin plats i världen (och övertyga andra om hur rätt den är), och dylika visdomar om livet. Det blir aldrig för mycket, och aldrig för lite – men det är alltid absurt på något sätt. Logiken i novellen är härligt framställd: svanen försöker putta ett moln, vilket såklart är omöjligt. Men det är inget konstigt med att en liten fågel lägger ett ägg som kläcks och släpper ut ett moln.

‘Stop!’ he said loudly.
< ...>
‘Or what,’ they said nervously.
‘Or I’ll chop off your heads,’ said the logger.
And he meant it. He didn’t really want to chop off any heads, or well, he kind of did, but he kind of didn’t, and mostly he wanted to make sure that the adventurous miner would stay put in the sky for as long as he damn well pleased.

Det är roligt lekfullt, såväl innehållsmässigt som språkligt. Aimee Bender är en författare som bör läsas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *