The Ultimate Dragon

30 oktober 2006

Författare: Preiss, Byron, Betancourt, John, DeCandido, R.A. K

Serie: Fristående

Så här ligger det till: alla som har läst fantasy har stött på minst en drake och alla som inte läst fantasy förknippar det med drakar. Punkt slut. Naturlag. Nej, kanske inte, men det känns banne mig så. Draken och allt som hör den till är ett klassiskt element i världen bortom alla gränser. Den kan t.ex. sova på dvärgskatter, agera husdjur till någon mäktig härskare, och i vissa fall kan till och med snorungar få rida på den. Drakar finns lite överallt – både i skönlitteratur och mytologi. Varför? Jag kan ju bara svara för mig själv, men de är fascinerande och häftiga och jag har alltid velat ha en som husdjur. Om vi nu stryker det sista så kan jag konstatera att The Ultimate Dragon ger så mycket vatten som mitt drakhjul kan ta emot.

Först och främst så måste jag påpeka hur annorlunda den här boken är. Det är den enda novellsamling jag läst, med olika författare, som faktiskt är riktigt jämn i kvalitet. För mig är det riktigt häpnadsväckande. Ännu bättre är att den kvaliteten håller sig ett litet steg över medelmåttet hela tiden, med ett enda undantag. Det är ett positivt sådant. The Shedding and the Song, av Ian Hunter, måste vara något av det roligaste jag läst. Pur humor. Utöver den kan jag inte riktigt plocka ut något som är bättre än mängden. Både kvaliteten i själva berättandet och i det som berättas håller rakt igenom.

Det som alltid är roligt med novellsamlingar med ett solklart tema är alla de olika vinklar det medför. Drakarna här blir lite som folkhistoriernas älvor; de kan bete sig lite som de vill och de kan se ut lite hur som helst. Den som har den där mentala bilden av giganten som flyger högt i luften och sprutar eld får visserligen den förstärkt, men oftast handlar det om lite mer icke stereotypiska drakar. Alla möjliga storlekar, former och lynnen finns med. Likaså finns alla tänkbara situationer med. Boken innehåller alltifrån Arthur-inspirerade noveller till psykologiska porträtt av drakar med humana känslor.

Draken är ju som känt kliché med stort K, men i The Ultimate Dragon bjuds det på mycket mer än så. Det blir något av den där ”friskfläkt”-effekten, som allt som oftast är behaglig. Ett mindre krav för att uppskatta novellerna är ju, uppenbarligen, att man ska vara lite svag för drakar. Det är väl inte helt sant, egentligen, men jag vågar inte rekommendera The Ultimate Dragon till vem som helst.

Och jag avlutar som Lee gör i sin introduktion: ”HERE be dragons:”

Age, av Tanith Lee
Tin Lizzies, av Chelsea Quinn Yarbro
Ulf the Wyrm, av Lois Tilton
Short Straws, av Kevin J. Anderson
Pleasantly Pink, av Mike Resnick och Nicholas A. DiChario
The Rule of Names, av Ursula K. LeGuin
Sirintia’s Dragon, av Lawrence Watt-Evans
Dream Reader, Jane Yolen
The Dragon on the Bookshelf, av Harlan Ellison och Robert Silverberg
The Shedding and the Song, av Ian Hunter
The Old, Old Story, av Andrew Lane
The Mandlebrot Dragon, av Mary A. Turzillo
Dragonlord’s Justice, av Joanne Bertin
Grandfather’s Briefcase, av Gerald Perkins
Mordred and the Dragon, av Phyllis Ann Karr
Falcon and Dragon, av Josepha Sherman
When the Summons Came From Camelot, av Cynthia Ward
Serpent Feather, av Gorfon R. Menzies
Dragon’s Fin Soup, av S. P. Somtow

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *