The Vampire Armand

22 april 2010

Författare: Rice, Anne

Serie: The Vampire Chronicles del 6

Detta är berättelsen om Armand, vampyren som den uråldrige Marius skapade i 1400-talets Venedig. Armand är den evige förstrollande pojken, endast sjutton år gammal till utseendet trots att han levt i femhundra år, och med en Boticelli-ängels ansikte. Detta är hans berättelse, nedskriven av Lestats före detta mänsklige, och nu vampyriske, vän David Talbot. För denne dikterar Armand sin historia – ifrån sin nästan bortglömda barndom i det kalla Ukraina, där han tillfångatogs och såldes som slav till Marius som tog hand om honom och erbjöd honom ett överflöd av lyx och kunskap. Vidare berättar han hur han invigdes i de odödligas mörka värld av sin mästare och hur de till slut oundvikligen skiljdes åt, och varför. Hela hans långa liv spills ur honom och fästs på papper av David.

Efter det fiasko som Memnoch the Devil var för mig, så påbörjade jag The Vampire Armand med ganska låga förväntningar. Men Rice visade snart att hon faktiskt förtjänar den respekt jag hyste för henne innan jag läste den femte boken i Vampyrkrönikan. Armands liv och historia är allt det som jag gillat med Anne Rice’s böcker – mörk, gåtfull, melankolisk och aningen sensuell.

Dock förlorade boken en hel del på de teologiska partier som ständigt förekommer i hennes böcker, men som var speciellt utmärkande i denna. Dessa kändes bara som upprepningar av det hon tidigare skrivit, och dessa rader blev igenomskummade snarare än lästa.
Men i övrigt kan jag inte låta bli att dras med i Armands berättelse, som på vissa ställen kanske blir aningen utdragen, men som allt som allt är både vacker och medryckande. Den magi som finns som allra mest i hennes första bok, lyser emellertid alltför ofta med sin frånvaro. The Vampire Armand känns nästan lite trivial i jämförelse med de scenarion Rice brukar måla upp i sina böcker.
En värdig fortsättning på Vampyrkrönikan, absolut, men jag tror att denna bok blev mer positiv för mig eftersom jag starkt ogillade den bok jag läste innan. Hade denna följt upp till exempel hennes första bok så hade jag nog tyckt sämre om den.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *