The Well at World’s End

21 mars 2005

Författare: Morris, William

Serie: Fristående

The Well at World´s End är antagligen den bok som betytt mest för framväxten av den brittiska fantasyn. Den publicerades 1896, samma år som författaren av verket, William Morris, dog.

Trots att detta verk skrevs i slutet av 1800-talet har dess betydelse för den moderna fantasyn knappast klingat av – de flesta böcker av “quest”-karaktär har faktiskt sitt ursprung i den här boken. Även om George MacDonald var den första moderna fantasy-författaren, så är Morris den störste. JRR Tolkien, den man vars slagskugga faller över hela genren i dag, var starkt inspirerad och influerad av Morris, precis som resten av Inklingarna. The Well at World´s End är Morris mästerverk, och vill man ha koll på fantasyns grunder ska man läsa detta verk. Det finns att ladda ner i sin helhet, alldeles gratis, på
http://onlinebooks.library.upenn.edu/webbin/gutbook/lookup?num=169

Den traditionella fantasyboken består som bekant av en ung man som söker något, och under sitt sökande mognar han till man. Den ska också utspelas i en medeltida miljö, där magin fungerar. Detta är precis vad The Well at World´s End handlar om. Detta är en av de första moderna fantsyböckerna, och på gott och ont verkar den ha satt standarden för hur fantasy ska skrivas. Historien är enkel, den handlar om det “quest” (“sök” på svenska kanske?) som Ralph of Upmead tagit på sig, att dricka av brunnen vid världens slut. Detta ska ge honom nytt liv, både fysiskt och mentalt. Vi får följa Ralphs äventyr på vägen dit, de vänner han möter och de faror han trotsar. Låter det schablonmässigt? Nej, detta är originalet, allt annat är plagiat.

Läsvärdet idag då? Boken är skriven med en medveten och självpåfunnen arkaisk engelska som är lika äkta som de medeltida slott som byggdes i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Litterärt påminner sig både Mallory och Chretien de Troyes hela tiden, vilket gör att man bör ha läst dessa två författare för att till fullo förstå och ha behållning av The Well at World´s End. Att läsa detta mastodontverk på 1000 sidor är en mycket långdragen process, men väl värd den tid man lägger ner på den, om man är intresserad av ursprunget till den moderna fanatsyn. Och den här boken är ett av litterturhistoriens stora verk, och finns med på flera listor över kanon inom den västerländska litteraturen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *