The Wizard Hunters

25 juli 2004

Författare: Wells, Martha

Serie: The Fall of Ile-Rien del 1

Boken börjar med orden: “It was nine o´clock at night and Tremaine was trying to find a way to kill herself that would bring in a verdict of natural causes in court, when someone banged on the door. ”

Räckte med att läsa en enda mening och så var man fast. Vad mer kan man begära av en bok egentligen? The Wizard Hunters levde utan tvekan upp till de förväntningar en sådan inledning meförde.

Serien är egentligen fristående, men det ger nog mer om man läst The Death of the Necromancer som utspelar sig drygt tjugo år tidigare. Flera av karaktärerna från The Death of the Necromancer spelar en viktig roll för historien, även om de själva inte är närvarande. Dessa introduceras dock på ett skickligt som gör att både gamla och nya läsare får ut något av det.

Till skillnad från många andra fantasyvärldar så saknar Martha Wells skapelse inte en teknologisk utveckling. Vi befinner oss i en miljö som liknar tidigt 1900-tal, och inte helt olikt vårt eget 1900-tal så är det en tid fylld av fruktansvärda konflikter. Ile-Rein är under attack av the Gardier, som dyker upp ur tomma intet med sina luftskepp och lägger stad efter stad i ruiner. The Gardier verkar vara immuna mot magi, och de har förmågan att förstöra all någorlunda avancerad mekanik på kortare avstånd. Allting verkar hopplöst.

Tremaine blir, till en början motvilligt, indragen i ett hemligt forskningsprojekt som kan vara Ile-Riens sista hopp. Ingenting blir som hon tänkt sig, eller jag föreställt mig. Så förbered er på överraskningar.

Det märks att boken är en del i en serie, men den står sig rätt bra som den är. Tremaine är en något annorlunda, men väldigt intressant karaktär. Det är ett sant nöje att få följa med henne på hennes väg till insikt om vem och vad hon egentligen är.

Har man svårt för blandningen magi och teknologi, vilket många verkar ha, så kan det nog bli svårt att njuta av denna bok. Hur som helst så rekommenderar jag den varmt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *