The Wolves in the Walls

28 augusti 2006

Författare: Gaiman, Neil

Serie: Fristående

Gaiman är något av en ärad författare i min hylla. Jag har förvisso inte läst någon större mängd av hans verk, men de böcker och dikter jag läst är alla något av favoriter. Nu ville jag se vad hans fingrar kunde åstadkomma om man blandade in illustrationer. Innan jag öppnade boken var förväntningarna givetvis stora. De blev delvis besvarade.

Lucy heter den lilla flickan, som får lysa i huvudrollen. Hon hör märkliga ljud i väggarna, och det dröjer inte lång tid innan hon går till sin mor och säger: ”There are wolves in the walls.” Hon är övertygad om det, och försöker få resten av familjen att inse det. Men de vill inte lyssna på henne. Istället säger de bara att om vargarna kommer ut ur väggarna så är allt över. Men vem säger det och vad betyder det?

Mer än så varken ska eller bör avslöjas. Det är en kort bok, väldigt kort, och sidorna bara flyger förbi när man väl börjar läsa. Det är knäppt, det är roligt, det är smart och det är framförallt underhållande. Dave McKeans bilder passar Gaimans stil, även om jag finner en del illustrationer bristfälliga.

Det bör nämnas att det här är en barnbok. Jag tillhör dock den skaran som struntar ganska fullständigt i vilken publik böcker är riktade till. Vad jag inte fick chans att uppleva som barn kan jag lika gärna uppleva nu. Men jag vet inte riktigt om det var mitt barnasinne som gjorde att jag uppskattade boken. Min humor passade bra här, och mot slutet var det mer än smil som gällde. Vad man sedan ska säga om humorn, ja… Om du läst Gaiman tidigare så kan du nog föreställa dig vad han kan hitta på med vargar i väggarna. Det gäller även resten av boken, fast inte med samma skärpa som i alla fall jag är van vid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *