The Woman in Black

20 januari 2011

Författare: Susan Hill

År: 1983

Arthur Kipps är en ung advokat som reser till en avlägsen by för att reda ut pappersarbetet efter att en gammal dam har avlidit. Damen bodde ensam i ett ännu mer avlägset hus, Eel Marsh House, som bara kan nås när tidvattnet är rätt. När Arthur berättar om sitt uppdrag för människorna i byn reagerar de konstigt, men ingen vill berätta några detaljer. Tids nog får han veta varför, när tiden han spenderar i det gamla huset blir minst sagt skräckfylld.

Susan Hills korta roman The Woman in Black är en klassisk spökhistoria. Ingen action och inget äckelpäckel, utan det är svartklädda kvinnor i fönster, barnskrik i dimman och mystiska ljud från tomma rum för hela slanten. Det är den stillsamma sortens skräck, där stämningen byggs upp långsamt och jag medger att jag vid något tillfälle undrade “blir det inte mer?” Det fick jag ångra mot slutet, som är både skrämmande och sorgligt.

The Woman in Black är knappast den mest speciella bok man någonsin kommer att läsa, men den är välskriven och gör vad den ska: börjar långsamt och mysläskigt för att utvecklas till en berättelse om hämnd och sorg som hänger sig kvar i minnet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *